Gå til hovedindhold

Kommunalbestyrelsen - Dagsordener og referater

Se dagsordener og referater fra Kommunalbestyrelsens møder.

Indhold

    Udvalg: Kommunalbestyrelsen 2022-2025
    Mødedato: 30. oktober 2024
    Mødested: Rådhussalen Juelsminde Rådhus

    Sagsnr.: 00.01.00-Ø60-3-23

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til kreditvurderingerne fra BDO, vedrørende forsyningsselskaber og garantiprovisionssatserne for 2024.

    Historik

    Den 29. maj 2024, besluttede Kommunalbestyrelsen på deres møde, at kommunens revisionsfirma, BDO, fremover skal udarbejde en kreditvurdering for de forsyningsselskaber, der har lån som Hedensted Kommune stiller garanti for. Kreditvurderingen fra BDO, laves hvert 3. år og i de mellemværende år, laves kreditvurderingen af administrationen, på baggrund af BDO' kreditvurdering.

    Efterfølgende besluttede økonomiudvalget, med opfordring fra Kommunalbestyrelsen, på deres møde den 10. juni 2024, at der skulle være en nedre grænse på 7 mio. kr., så de forsyningsselskaber med en samlet restgæld under 7 mio. kr., ikke vil få foretaget en kreditvurdering af BDO, men direkte fra administrationen.

    Sagsfremstilling

    BDO har lavet kreditvurdering på forsyningsselskaberne, Hedensted Spildevand, Hedensted Fjernvarme, Hornsyld Klimavarme, Rask Mølle Uldum Forsyning, Tørring Kraftvarmeværk og Aale Fjernvarme.

    Ud fra kreditvurderingerne har BDO vurderer garantiprovisionssatserne således:

    Forsyningsvirksomhed:

    Garantiprovisionssatser:

    Hedensted Spildevand

    0,26%

    Hedensted Fjernvarme

    0,55%

    Hornsyld Klimavarme

    0,55%

    Rask Mølle Uldum Forsyning

    0,55%

    Tørring Kraftvarmeværk

    0,55%

    Aale Fjernvarme

    0,55%

    Hedensted Spildevand vurderes til at betale en garantiprovision på 0,26% som er under, de EU godkendte Safe-Harbour satser, som Hedensted Kommune benytter. Grunden hertil er at Hedensted Spildevand er 100% ejet af Hedensted Kommune, derfor er de ikke omfattet af SMV-begrebet så garantiprovisionen kan ikke fastlægges med afsæt i Safe-Harbour satserne.

    Kreditvurderingerne er blandt andet beregnet ud fra nuværende gæld pr. forbruger samt en gennemsnitspris pr. husstand holdt op imod hvad det ville koste årligt for en individuel varmeløsning. Anskaffelsen af en individuel løsning er stigende, ligesom stigningerne i elpriserne er med til at gøre, eksempelvis varmepumpe løsninger dyrere. BDO vurdere derfor at der ikke umildbart er noget prisincitament til, at de eksisterende forbrugere skulle skifte fra fjernvarme til en individuel løsning.

    Løsning Fjernvarme:

    Vi afventer fortsat kreditvurderingen, herefter vil Løsning Fjernvarme blive opkrævet garantiprovision efter den procentsats, BDO foreslår, på samme måde som de øvrige forsyningsselskaber.

    Såfremt garantiprovisionerne ikke betales, kan Hedensted Kommune ikke længere, ifølge EU' statsstøttereglerne, garantere for lånene, dette betyder i praksis at forsyningsselskaberne skal indfri deres kommunegaranterede lån og optage lånene på ny uden kommunegaranti.

    Økonomikosulent Jeanette Bjerregaard Petersen deltager i Økonomiudvalgets behandling af dette punkt.



    Forvaltningen indstiller, 21. oktober 2024, pkt. 191:

    at de beregnede garantiprovisionssatser, foretaget af BDO, godkendes for 2024.



    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 21. oktober 2024, pkt. 191:

    De beregnede garantiprovisionssatser godkendt. Løsning fjernvarme skal fremsendes som orienterings sag, når satsen er beregnet.

    Fraværende: Birgit Jakobsen

    Beslutning

    Godkendt.

    Sagsnr.: 05.13.00-P20-9-24

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal tage stilling til ansøgning om anlægsbevilling til gennemførelse af trafikale forbedringer i området, der omfatter Kirkevej, Juelsbovej og Ny Skolegade i Løsning.

    Økonomi

    Der søges om anlægsbevilling på 0,9 mio. kr til planlægning og gennemførelse af trafikale forbedringer på udvalgte lokaliteter ved Kirkevej, Juelsbovej og Ny Skolegade.

    Ansøgningen finansieres af det resterende beløb afsat på investeringsoversigten i budget 2024 på 1,5 mio. kr, benævnt Trafiksikkerhedsplan Sneppevej.

    Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.

    Historik

    I budget 2024 er der i investeringsoversigten afsat 1,5 mio. kr til Trafiksikkerhedsplan Sneppevej

    Kommunalbestyrelsen godkendte på mødet den 28. august 2024 en anlægsbevilling, under punkt 130, på 0,6 mio. kr til gennemførelse af opgradering af krydset ved Sneppevej og Nordre Allé samt optimering af fodgængerfelt på Sneppevej.

    Sagsfremstilling

    Udvalget for Teknik og Miljø har i forlængelse af projektet med opgradering af krydset ved Sneppevej og Nordre Allé ønsket, at de resterende afsattte budgetmidler i budget 2024, dedikeret til Trafiksikkerhedsplan Sneppevej, søges fri til forbedring af andre trængende trafikforhold i Løsning By.

    Der stilles fra forvaltningen forslag om anvendelse af de resterende 900.000 kr til følgende delprojekter i prioriteret rækkefølge:

    1. Gennemførelse af de resterende færdiggørelsesarbejder ved Løsning Skole for en sikker forbindelse ned til den nyanlagte udvidelse af buslomme på Juelsbovej. Overslagsmæssigt behov på 250.000 kr.
    2. Gennemførelse af delelement fra trafiksikkerhedsprojekt nr. 11 i Trafiksikkerhedsplan 2020-2023, hvilket omhandler en optimering af det 4-benede vejkryds Juelsbovej/Kirkevej. Oplægget vil være, at opgradere til nye fortovs- og vejbelægninger i selve krydset og fjerne de nuværende 4 bump af hårdt gummimateriale. Samtidig hermed ændre vigepligten i krydset og etablere portoverkørsler på sidevejene Kirkevej, så Juelsbovej bliver den gennemgående vej. Juelsbovej er den gennemgående vejstrækning for alt bustrafik fra Løsning Skole fra den udvidede buslomme syd for skolen. Overslagsmæssigt behov på 300.000 kr for krydsombygningen
    3. Fornyelse af ujævne og dårlige fortovsstrækninger, samt eventuelt utidsvarende afvandingsbrønde på Ny skolegade i området forbi Sundhedshuset og Løsning Skole.

    Eksisterende fortovsbelægning i asfalt udskiftes til nye fortovsbelægninger med nye kantsten og fliser i beton. Overslagsmæssigt behov på 1 mio. kr for 3 aktuelle fortovsstrækninger.

    Der er for disse fortovsrenoveringer mulighed for at etape-opdele, så de tilpasses den resterende budgetramme.



    Forvaltningen indstiller, 2. oktober 2024, pkt. 162:

    at ansøgning om anlægsbevilling anbefales godkendt, som anført under økonomi



    Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 2. oktober 2024, pkt. 162:

    At forvaltningens indstilling anbefales godkendt.



    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 21. oktober 2024, pkt. 183:

    Indstilles godkendt.

    Fraværende: Birgit Jakobsen

    Beslutning

    Godkendt.

    Sagsnr.: 07.00.10-S00-4-24

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal godkende affaldstakster for 2025.

    Økonomi

    Budgettet for renovationsområdet skal tilrettes på indtægtssiden i henhold til Kommunalbestyrelsens beslutning på sagen.

    Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.

    Historik

    På udvalgsmøde for Teknik & Miljø den 15. maj 2024 blev de grundlæggende temaer for budget 2025 på affaldsområdet fremlagt. Udvalget blev i sagsfremstillingen gjort opmærksom på, at økonomien på renovationssiden, på grund af prisstigninger på afhentning og behandling af affald, ikke længere er i balance, og det skal forventes, at området fortsat vil give underskud, hvis taksterne for renovation ikke sættes op.

    I 2021 investerede affaldsområdet i nye affaldsbeholdere. Den samlede investering beløb sig til cirka 20 mio kroner, som blev finansieret via overskud på driften fra tidligere år samt via optagelse af en gæld på 10 mio kr hos kommunen. Det var forventningen, at gælden skulle afbetales over en periode på 10 år (frem til udgangen af 2030).

    Priserne på dagrenovation er ikke blevet reguleret siden den nye henteordning blev indført med undtagelse af enkelte 660L affaldsbeholdere, hvor prisen blev justeret i 2022.

    Den 31. august 2022 godkendte Kommunalbestyrelsen at hæve miljøgebyret for at nedbringe den voksende gæld på genbrugsstationer. Som følge heraf steg miljøgebyret for en almindelig husholdning med 123 kr. til et samlet årligt gebyr på 1.619 kr.

    Den 22. februar 2023 godkendte Kommunalbestyrelsen, at erhvervsvirksomheder kan benytte kommunens renovationsordninger på genanvendeligt affald med en merpris på 10% i forhold til private.

    Den 8. marts 2023 vedtog udvalget at ændre betaling af erhvervsaffald på genbrugsstationerne med virkning fra 1. januar 2024, så den sker på grundlag af nummerpladeskanning.

    Sagsfremstilling

    Miljøgebyret dækker brugen af genbrugsstationer samt indsamling af storskrald og tekstil, drift af glasøer samt indsamling af farligt affald. Renovationsgebyret dækker indsamling af rest- og madaffald samt de genanvendelige fraktioner pap/papir og plast/metal/drikke og -madkartoner i beholderne hjemme hos borgerne. Der sker en vis omfordeling af økonomien mellem ordningerne, hvorfor det ikke kan siges, at miljøgebyret kun dækker genbrugsstationer og renovationsgebyret kun renovationsordningerne.

    Siden 2021 har den generelle prisstigning i samfundet været på 14% og den forventes at stige yderligere i det kommende år (se bilag A: Udvikling i nettoprisindex). I samme periode er kommunens affaldsydelser blevet reguleret med ialt 4%, som følge af at miljøafgiften blev sat op i 2023.

    I 2024 var det samlede gebyr for renovation og brug af genbrugsstationerne for en almindelig husholdning 3.034 kr. (1.415 kr for renovation og 1.619 for miljøgebyr) (se bilag C for en sammenligning af takster til andre kommuner).

    Erhvervsvirksomheder har mulighed for at anvende de kommunale renovationsordninger; men faktureres med en merpris på 10%, for at priserne kan leve op til Forsyningstilsynets krav om, at de skal reflektere markedspriser. De 10% tilfalder kommunekassen.

    Miljøgebyret for 2025

    Ved udgangen af 2022 var genbrugsstationernes gæld på 11,5 mio kr. Ved at være tilbageholdende med udgifter og investeringer samt på grund af stigningen i miljøgebyret har genbrugsstationerne været i stand til at forbedre den samlede økonomi, således at deres gæld ved udgangen af 2023 var på 5,6 mio kr. Det forventes, at den gode udvikling vil fortsætte, dog ikke i samme tempo, da genbrugsstationerne også står overfor en del større vedligeholdelsesopgaver og udskudte forbedringer i den almindelige drift, som trænger sig på. Senest er der ved miljøtilsyn i 2024 blevet påpeget en række forbedringer, som skal gennemføres straks. Endvidere arbejdes der, som en del af opfyldelsen af Affaldsplanen, med nye tiltag omkring direkte genbrug som vil medføre nye udgifter for genbrugsstationerne. Det er fortsat et mål at bringe genbrugsstationernes gæld i 0 senest ved udgangen af 2027. Det politiske udvalg har tidligere, ad flere gange, ytret ønske om en dialog om genbrugspladsernes udvikling og fremtidige struktur og se en proces herfor. Forvaltningen har lavet et forslag, som kan ses i bilag E.

    Erhvervsvirksomhedernes opkræves et gebyr på 240 kr. eksklusiv moms per besøg på genbrugsstationerne via nummerpladeskanning. Opkrævning via nummerpladeskanning har vist sig at være mere effektiv end den tidligere ordning med SMS-betaling, og indtægterne fra erhvervet modsvarer nu bedre de omkostninger, der er forbundet med modtagelse og håndtering af erhvervets affald.

    På grund af prisstigning i 2023 og merindtægterne fra erhvervets betaling indstiller forvaltningen, at miljøgebyret fastholdes i 2025.

    Renovationsgebyret for 2025

    Ved udgangen af 2023 var den samlede gæld til kommunen på henteordningerne 6,45 mio kr.. Siden 2021 har der ikke været et stabilt overskud på driften af henteordningerne til sikring af en jævn afvikling af gælden. I 2024 forventes det, at der vil være et underskud på driften i samme størrelsesorden som for 2023 (ca. 1,8 mio. kr). Ubalancen skyldes primært stigende omkostninger til renovationskørsel og affaldsbehandling.

    For at bringe området i økonomisk balance og være i stand til at betale tilgodehavendet til kommunen bør taksterne på renovationssiden sættes op. Forvaltningen har set på forskellige scenarier for, hvor stor stigningen skal være for at tilvejebringe balance men også for at give manøvrerum for de projekter, der arbejdes med i henhold til Affaldsplanen, og afvikle gælden som planlagt (se bilag D).

    På baggrund af dette anbefaler forvaltningen, at alle renovationstakster på takstbladet (dog ikke ombytningsgebyr) sættes op med 10%. Det betyder, at gebyret for dagrenovation for en almindelig husholdning stiger med 142 kr. til ialt 1.557 kr. i 2025.

    Budgettet for 2025 for affaldsområdet skal korrigeres i kommunens regnskabssystem, da budgettet er indmeldt uden taksstigninger, i henhold til hvad Kommunalbestyrelsens beslutter i sagen.

    Bilag A: Udvikling i nettoprisindex

    Bilag B: Forslag til takster for 2025 - takstblad

    Bilag C: Sammenligning af gebyrer til andre kommuner

    Bilag D: Scenarier for takststigning

    Bilag E: Forslag til procesplan for udvikling af Genbrugsstationerne



    Forvaltningen indstiller, 2. oktober 2024, pkt. 165:

    At udvalget indstiller til Kommunalbestyrelsen, at taksterne på renovationsområdet skal stige med 10%, således at området bringes i økonomisk balance, og der skabes et råderum for uforudsete omkostninger samt det videre arbejde med Affaldsplanen.



    Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 2. oktober 2024, pkt. 165:

    At forvaltningens indstilling anbefales godkendt.

    Bemærkning til behandling af sagen i Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

    Fra 1. januar 2025 skal man have en autorisation for at kunne nedtage asbesttage. Derfor oplever forvaltningen, at der anmeldes og afleveres en voldsomt stigende mængde af asbestplader på genbrugspladserne. Dette udfordrer arbejdsmiljøet for både de ansatte og besøgende. Udvalget indstiller derfor, at taksten for big-bag ordningen for private sættes ned til 300 kr. med virkning fra 1. november 2024 og ikke først fra 1. januar 2025.

    Se nyt bilag vedhæftet som er godkendt af Udvalget for Teknik & Miljø via mail.



    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 21. oktober 2024, pkt. 184:

    Indstillingen anbefales godkendt.

    Fraværende: Birgit Jakobsen

    Kommunikation

    Det godkendte takstblad publiceres på kommunens hjemmeside med virkning fra 1. januar 2025.

    Beslutning

    Godkendt.

    Sagsnr.: 09.08.00-P20-3-19

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal godkende proces for sikring af grundvand i boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) på 36 vandværker.

    Økonomi

    Udgifter til erstatning afholdes af de berørte vandværker.

    Udgifter til eventuel taksation betales af Hedensted Kommune. Der er ikke afsat midler til denne udgift i budgettet.

    Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.

    Historik

    Byrådet godkendte den 29. september 2021 samme proces for fem andre vandværker.

    Kommunalbestyrelsen godkendte den 25. maj 2022 samme proces for 15 andre vandværker.

    Kommunalbestyrelsen godkendte den 30. november 2022 samme proces for ét vandværk.

    Kommunalbestyrelsen godkendte den 25. januar 2023 samme proces for 11 vandværker.

    Sagsfremstilling

    På baggrund af ny lovgivning vedrørende påbud inden for BNBO skal beslutningen om påbudsvilje også gælde ny lovgivning.

    Staten har afgrænset boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) omkring de almene vandværkers indvindingsboringer. Som følge af Pesticidstrategien 2017-21, vedtaget af Folketinget, blev der den 11. januar 2019 vedtaget en tillægsaftale, der blandt andet pålægger kommunerne at gennemgå alle BNBO-områder og forestå igangsættelsen af aftaler om erhvervsmæssig pesticidfri drift inden udgangen af 2022. Hvis ikke kommunerne kommer i mål med indsatsen, har staten varslet et generelt forbud mod anvendelse af pesticider i BNBO med en fast kompensation.

    Staten har efterfølgende, i stedet for et generelt forbud mod anvendelse af pesticider i BNBO, pålagt kommunerne at meddele påbud eller nedlægge forbud mod en ellers lovlig erhvervsmæssig anvendelse af pesticider inden for et boringsnært beskyttelsesområdemod jf. §24a i Miljøbeskyttelsesloven. Grundvandsbeskyttelsen vil ofte gå udenfor selve BNBO-afgrænsningen af driftsmæssige forhold (defigurering). Dette betyder, at kommunen skal meddele to selvstændige påbud efter henholdsvis §24 (udenfor BNBO) og §24a (indenfor BNBO) jf. Miljøbeskyttesesloven.

    BNBO er et nærområde omkring en vandværksboring, hvor der er stor risiko for, at et eventuelt spild kan forurene boringen grundet hurtig nedsivning til grundvandsmagasinet. Som følge heraf vurderes det, at fortsat brug af pesticider inden for BNBO-området kan påvirke grundvandskvaliteten.

    Kommunerne skal vurdere indsatsbehovet i BNBO og gennemføre indsatser mod erhvervsmæssig brug af pesticider i de BNBO, hvor det vurderes, at der er behov for en indsats for at beskytte grundvandet. Indsatsbehovet er vurderet ud fra flere parametre som for eksempel lertykkelse, grundvandsdannelse, vandkemi med videre. I denne vurdering indgår også vandværkets betydning for forsyningssikkerheden i kommunen, som primært er baseret på decentral vandforsyning.

    Forvaltningen har været i dialog med vandværkerne i kommunen om, hvordan BNBO aftalerne kan gennemføres. Forvaltningen har efter behov holdt møder med disse vandværker, hvor rammer og muligheder er drøftet, ligesom der er afholdt samtaler med en del af lodsejerne inden for BNBO-områderne. Der har været en positiv dialog, der giver et godt grundlag for den videre proces.

    En fremtidig aftale mellem vandværket og lodsejer kan for eksempel være:

    • Dyrkningsaftale (permanent eller tidsbegrænset)

    • Køb eller forpagtning

    • Skovrejsning eller naturarealer / naturprojekt

    • Jordfordeling

    De arealer, der er diskuteret, er generelt af begrænset størrelse. Der er indikation af, at arealerne vil indgå i den ordinære drift men uden sprøjtning i de fleste områder.

    De 36 vandværker der er dialog med:

    • As Vandværk IS
    • Barrit Stationsby Vandværk IS
    • Barritskovby Vandværk IS
    • Bjerre Vandværk
    • Bøgballe V. Ørum Vandværk
    • Bøstrup By Vandværk
    • Båstrup-Gl. Sole Vandværk
    • Daugård Vandværk
    • Flemming Vandværk
    • Glud Vandværk Amba
    • Honum Vandværk
    • Hornborg Vandværk
    • Hornsyld Vandværk
    • Hvirring Vandværk
    • Hyrup Vandværk
    • Juelsminde Vand
    • Kalhave Vandværk
    • Korning Vandværk
    • Kragelund Vandværk
    • Lindved Vandværk
    • Løsning Vandværk
    • Over Barrit Vandværk
    • Rask Mølle-Uldum Fællesvandværk
    • Rårup Vandværk
    • Sebberup Vandværk
    • Solkær Vandværk
    • Stenderup Vandværk Amba
    • Stouby Vandværk
    • Trefor Vandværk
    • Tørring Vandværk
    • Vrigsted Vandværk
    • Ølholm Vandværk
    • Ølsted Vandværk
    • Øster Snede Vandværk
    • Åle Vandværk
    • Fælles kildeplads for Hedensted og Løsning Vandværk

    BNBO arealerne ses på bilag 1-36.

    Aftalerne skal ikke godkendes politisk, men kan indgås mellem vandværket og lodsejer.

    Rådighedsindskrænkninger indenfor BNBO områderne skal ske mod fuld erstatning. Erstatningerne skal fastlægges på markedsvilkår på baggrund af en konkret vurdering, hvor den hidtidige erhvervsmæssige anvendelse af arealet, markedsprisen og omfanget af restriktioner indgår i vurderingen. Niveauet skal tage udgangspunkt i tidligere praksis på området samt afgørelser fra Taksationskommissionen. Erstatning betales af det vandværk, der har fordel af indsatsen. Vandværket kan også vælge at købe arealet.

    For at vandværkerne kan starte en bindende forhandling om aftaler og erstatningsvilkår, skal kommunen forinden tilkendegive, at kommunalbestyrelsen vil vedtage ekspropriation til de nødvendige rådighedsindskrænkninger samt meddele påbud eller nedlægge forbud efter Miljøbeskyttelseslovens §24 stk. 1 samt §24a stk. 1. Dette for at undgå fare for forurening af bestående eller fremtidige vandindvindingsanlæg, såfremt der ikke indgås frivillige aftaler.

    BNBO områder er ikke en statisk afgrænsning. Den kan ændres, hvis indvindingsmængden ændres eller ved ny viden om grundvandet. Ekspropriationshensigt omfatter derfor også ændrede arealgrænser. BNBO-arealerne for ovenstående vandværker er ikke alle udpeget i en bekendtgørelse endnu. De endnu ikke bekendtgjorte arealer forventes at komme med i en ny bekendtgørelse i sommeren 2025.

    Beslutning om ekspropriation gælder de omtalte vandværker.



    Forvaltningen indstiller, 2. oktober 2024, pkt. 164:

    at der vedtages en ekspropriation til nødvendige rådighedsindskrænkninger i BNBO områder for sikring af grundvandet.

    at frivillig aftale om rådighedsindskrænkninger med den enkelte lodsejer kan træde i stedet for ekspropriation.



    Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 2. oktober 2024, pkt. 164:

    At forvaltningens indstilling anbefales godkendt.


    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 21. oktober 2024, pkt. 186:

    Indstillingen anbefales godkendt.

    Fraværende: Birgit Jakobsen

    Kommunikation

    Beslutning meddeles de enkelte vandværker.

    Lovgrundlag

    Efter Miljøbeskyttelseslovens § 24, stk. 1, kan Kommunalbestyrelsen, mod fuldstændig erstatning, give påbud eller nedlægge forbud for at undgå fare for forurening af bestående eller fremtidige vandindvindingsanlæg til indvinding af grundvand. I henhold til Miljøbeskyttelseslovens § 64 skal vandværket betale et erstatningsbeløb, der skal udredes i anledning af forbud eller påbud i henhold til Miljøbeskyttelseslovens § 24.

    Hvis der endnu ikke er lavet en aftale omkring pesticidfri drift i BNBO jf. §24 i Miljøbeskyttelsesloven er Hedensted Kommune forpligtet til at anvende §24a i Miljøbeskyttelsesloven.

    Efter Miljøbeskyttelseslovens §24a, stk. 1 skal Kommunalbestyrelsen, mod fuldstændig erstatning, give påbud eller nedlægge forbud mod en ellers lovlig erhvervsmæssig anvendelse af pesticider inden for et boringsnært beskyttelsesområde. I henhold til Miljøbeskyttelseslovens § 64 skal vandværket betale et erstatningsbeløb, der skal udredes i anledning af forbud eller påbud i henhold til Miljøbeskyttelseslovens § 24a.

    Beslutning

    Godkendt.

    Sagsnr.: 00.00.00-A00-3-24

    Beslutningstema

    1. Likviditeten i september måned 2024, er 189,3 mio., kr. hvilket er en stigning på 11,7 mio. kr. i forhold til august måned. Samlet i 2024, er likviditeten steget med 61,4 mio. kr
    2. Likviditet opgjort efter kassekreditreglen for 3. kvartal 2024

    Beslutning

    Til efterretning

    Sagsnr.: 09.13.01-G01-2-24

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen skal godkende fordelingen af, det allerede vedtagne, budget for rotteområdet 2025.

    Økonomi

    Rottebudgettet for 2025 blev godkendt på Kommunalbestyrelsesmøde den 29. maj 2024. Det godkendte budget for 2025 er 3.900.000 kr.

    Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.

    Historik

    Udvalget for Teknik & Miljø blev på udvalgsmøde den 6. december 2023 orienteret om en række ændringer i modellen for opkrævning af rottegebyret. Ændringerne blev endeligt vedtaget som en konsekvens af, at kommunerne med boligforliget fra 2017 efter 1. januar 2024 ikke længere har adgang til oplysninger om ejendomsskatteværdierne, som rottegebyret tidligere har været beregnet ud fra.

    Med den nuværende opkrævningsmodel for rotteområdet, der fik virkning pr. 1. januar 2024, blev det vedtaget, at gebyret skulle opkræves som en fast sats pr. m2 bebygget areal for hver enkelt ejendom baseret på data hentet fra BBR-registret. Satsen blev i Hedensted Kommune fastsat til 0,50 kr pr. m2.

    Kommunalbestyrelsen godkendte på møde den 29. maj 2024 forvaltningens indstilling om fastsættelse af det samlede rottebudget for 2025 svarende til 3.900.000 kr.

    Sagsfremstilling

    Efter kommunernes opkrævning af rottegebyret for 2024 er Miljøministeriet blevet bekendt med en række problemstillinger, der har givet anledning til, at Miljøstyrelsen har set sig nødsaget til at udarbejde en ændringsbekendtgørelse for forebyggelse og bekæmpelse af rotter.

    Miljøstyrelsen har med ændringsbekendtgørelsen revurderet den hidtidige fordelingsnøgle og kommet med en ny fordelingsnøgle, der består af to elementer, dels et fast bidrag og dels et varieret bidrag med to forskellige satser.

    Datagrundlaget er det samme som i den nuværende model, hvilket er beregnet på bebygget areal fra BBR-registret.

    Det faste bidrag fastsættes af kommunen, således at det dækker 1/3 af kommunens samlede rottebekæmpelsesbudget. Denne andel fordeles ud på antal ejendomme i kommunen, således at alle ejendomme betaler det samme faste bidrag. Det faste bidrag er af forvaltningen beregnet til at være 62,70 kr i 2025.

    Den reterende del af kommunens rottebudget - svarende til 2/3, skal derefter divideres med det samlede antal kvadratmeter bebygget areal i kommunen, for at få én kvadratmeterpris (sats 1). Sats 1 betales for en ejendoms antal kvadratmeter op til 250 kvadratmeter.

    Efter 250 kvadratmeter, ændres kvadratmetersatsen til ½ af sats 1. Denne sats kaldes for sats 2. Det betyder, at ejendomme med et større areal end 250 kvadratmeter fremadrettet skal betale en reduceret sats for ejendommens resterende kvadratmeter, som er over 250 kvadratmeter.

    Med den nye fordelingsnøgle er det forvaltningens vurdering, at gebyret for betaling til den kommunale rottebekæmpelse for ejendomme under 250 kvm vil stige til ca. det dobbelte i forhold til opkrævningen fra 2024. For ejendomme over 250 kvm og specielt de største erhvervsejendomme, vil betaling til den kommunale rottebekæmpelse blive reduceret til ca. det halve.

    Eksempler på hvordan gebyret vil ændre sig, for forskellige størrelser ejendomme i kommunen set i forhold til opkrævningen i 2024 og opkrævningen for 2025:

    · Ejendomme på 150.000 m2 har i 2024 betalt 75.000 kr, hvor der i 2025 lægges op til en egen betaling på 32.881 kr.

    · Ejendomme på 10.000 m2 har i 2024 betalt 5.000 kr, hvor der i 2025 lægges op til en egen betaling på 2.302 kr.

    · Ejendomme på 3.500 m2 har i 2024 betalt 1.750 kr, hvor der i 2025 lægges op til en egen betaling på 882 kr.

    · Ejendomme på 250 m2 har i 2024 betalt 125 kr, hvor der i 2025 lægges op til en egen betaling på 172 kr.

    · Ejendomme på 120 m2 har i 2024 betalt 60 kr, hvor der i 2025 lægges op til en egen betaling på 115 kr.

    · Ejendomme på 50 m2 har i 2024 betalt 25 kr, hvor der i 2025 lægges op til en egen betaling på 85 kr.

    Forvaltningen har i forbindelse med godkendelse af rottebudgettet for 2025 lagt op til, at rottegebyret opkræves én gang årligt.

    Miljøministeriets fordelingsnøgle til opkrævning af rottegebyret justeres med henblik på at opnå en mere jævn fordeling, herunder at mindske gebyret for de største ejendomme, samtidig med at gebyret for de mindste ejendomme ikke stiger uforholdsmæssigt, ligesom der fortsat er fokus på, at det skal være en administrativ simpel model. Det er dog forvaltningens vurdering, at en ændring af fordelingsnøgle vil medvirke en mere kompleks beregning for at kunne fastsætte gebyrerne, i det der med den nye fordelingsnøgle tages højde for forskellige faktorer, såsom bygningsstørrelser og antal ejendomme i kommunen, som kan variere i mindre grad år for år.

    Der kan i den nye ændringsbekendtgørelse fortsat ikke gives dispensation for betaling af gebyret.



    Forvaltningen indstiller 2. oktober 2024, pkt. 167:

    at Kommunalbestyrelsen godkender Miljøministeriets fordelingsnøgle til fordeling af rottegebyret i 2025.



    Beslutning fra Udvalget for Teknik & Miljø 2022-2025, 2. oktober 2024, pkt. 167:

    At forvaltningens indstilling anbefales godkendt.



    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 21. oktober 2024, pkt. 185:

    Indstillingen anbefales godkendt.

    Fraværende: Birgit Jakobsen

    Kommunikation

    Forvaltningen vil via fokusrettet information på kommunens hjemmeside oplyse om den nye opkrævningsmodel.

    Lovgrundlag

    Bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af rotter BEK nr. 991 af 22. august 2024

    Beslutning

    Godkendt.

    Sagsnr.: 27.39.04-Ø54-1-24

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen bedes tage stilling til godkendelse af Fælles pleje & omsorg Aps som fritvalgsleverandør i Hedensted Kommune af både praktisk- og personlig hjælp efter servicelovens § 83.

    Økonomi

    Timeprisen for levering af praktisk hjælp udgør eksklusiv moms 570,00 kroner.

    Timeprisen for levering af personlig hjælp i hverdagstimerne udgør eksklusiv moms 622,00 kroner.

    Timeprisen for levering af personlig hjælp på øvrige tider udgør eksklusiv moms 641,00 kroner.

    Prisen er fastlagt af Hedensted Kommune.

    Kommunen er kun forpligtet til betaling for de faktiske antal timer, som leverandøren leverer hos borgere, i overensstemmelse med, hvad der er visiteret til den enkelte borger.

    Sagsfremstilling

    Fælles pleje & omsorg Aps har søgt om godkendelse som fritvalgsleverandør af praktisk- og personlig hjælp i Hedensted Kommune. Fælles pleje & omsorg Aps har indsendt en fritvalgsblanket (bilag Fritvalgsblanket), hvor på de tilkendegiver, at de blandt andet lever op til de kvalitetskrav, som er fastsat af Hedensted Kommune (bilag Leverandørkrav).

    Virksomheden Fælles pleje & omsorg Aps er opstartet i 2021.

    Virksomheden har oplyst at have 6 fastansatte og 2 løst ansatte medarbejdere.

    Der er ansat 1 sygeplejerske, 1 social- og sundhedsassistent og 2 social- og sundhedshjælpere.

    Virksomhedens omsætning og overskud i 2023 er ikke oplyst i fritvalgsblanketten, men det fremgår af Virksomhedsregistret, at omsætningen var 2.994.418 kroner og resultat før finansielle poster var 13.306 kroner.


    Forvaltningen indstiller, 12. august 2024, pkt. 62:
    at Fælles pleje & omsorg Aps godkendes som leverandør af praktisk hjælp i Hedensted Kommune.

    Beslutning fra Udvalget for Social Omsorg 2022-2025, 12. august 2024, pkt. 62:
    Indstillingen godkendt.
    Fraværende: Viggo Kjær Poulsen


    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 19. august 2024, pkt. 151:
    Indstilles godkendt.
    Fraværende: Rune Mikkelsen

    Beslutning fra Kommunalbestyrelsen 2022-2025, 28. august 2024, pkt. 135:
    Godkendt.

    Bemærkning til behandling af sagen i Oktober måned 2024.

    Efter, at sagen har været behandlet og godkendt i Udvalget for Social Omsorg og Kommunalbestyrelsen, er der opdaget en skrivefejl i den oprindelige indstilling.

    Fejlen medfører, at udvalget kun godkendte fritvalgsleverandøren til levering af praktisk hjælp.

    Det præciseres derudover, at:

    Timeprisen for levering af praktisk hjælp udgør 570,00 kroner.

    Timeprisen for levering af personlig hjælp i hverdagstimerne udgør 622,00 kroner.

    Timeprisen for levering af personlig hjælp på øvrige tider udgør 641,00 kroner.



    Forvaltningen indstiller, 7. oktober 2024, pkt. 85:

    at Fælles pleje & omsorg Aps godkendes som fritvalgsleverandør i Hedensted Kommune af både praktisk- og personlig hjælp efter servicelovens § 83.



    Beslutning fra Udvalget for Social Omsorg 2022-2025, 7. oktober 2024, pkt. 85:

    Indstillingen godkendt.

    Fraværende: Hanne Grangaard




    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 21. oktober 2024, pkt. 193:

    Indstilles godkendt.

    Fraværende: Birgit Jakobsen

    Lovgrundlag

    Ved praktisk og personlig hjælp benytter Hedensted Kommune ”godkendelsesmodellen” efter § 3 i Bekendtgørelsen om kvalitetsstandarder og frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp med videre ved praktisk og personlig hjælp. I henhold til godkendelsesmodellen skal Kommunalbestyrelsen godkende alle leverandør af praktisk og personlig hjælp, som opfylder de kommunale krav til kvalitet og prisen.

    Der er udviklet en fritvalgsblanket med henblik på at forenkle godkendelsesproceduren. Blanketten er dokumentation for, at leverandøren, som søger om godkendelse, opfylder kvalitetskravene.

    Efter godkendelse ved Kommunalbestyrelsen indgår jurist i Voksenhandicap kontrakt med leverandøren.

    Beslutning

    Godkendt.

    Sagsnr.: 27.39.04-Ø54-2-24

    Beslutningstema

    Kommunalbestyrelsen bedes tage stilling til godkendelse af virksomheden Etikpleje som fritvalgsleverandør i Hedensted Kommune af både praktisk- og personlig hjælp samt særydelse.

    Økonomi

    Timeprisen for levering af praktisk hjælp udgør eksklusiv moms 570,00 kroner.

    Timeprisen for levering af personlig hjælp i hverdagstimerne udgør eksklusiv moms 622,00 kroner.

    Timeprisen for levering af personlig hjælp på øvrige tider udgør eksklusiv moms 641,00 kroner.

    Prisen er fastlagt af Hedensted Kommune.

    Kommunen er kun forpligtet til betaling for de faktiske antal timer, som leverandøren leverer hos borgere, i overensstemmelse med, hvad der er visiteret til den enkelte borger.

    Sagsfremstilling

    Etikpleje er en enkeltmandsvirksomhed.

    Etikpleje har søgt om godkendelse som fritvalgsleverandør af praktisk- og personlig hjælp samt særydelse i Hedensted Kommune. Etikpleje har indsendt en fritvalgsblanket (bilag Fritvalgsblanket), hvor på de tilkendegiver, at de blandt andet lever op til de kvalitetskrav, som er fastsat af Hedensted Kommune (bilag Leverandørkrav).

    Virksomheden har i fritvalgsblanket oplyst at have 2 fastansatte medarbejdere og 6 løst ansatte. Det oplyses, at der er ansat 2 social- og sundhedsassistenter og 1 social- og sundhedshjælper.

    Endvidere oplyses det, at der i teamet er en socialpædagog med kandidat i neuropsykologi.

    Virksomheden Etikpleje er nystartet og der er ikke oplyst om omsætning og overskud i fritvalgsblanketten.


    Forvaltningen indstiller, 12. august 2024, pkt. 63:
    at virksomheden Etikplejen godkendes som leverandør af praktisk hjælp i Hedensted Kommune.

    Beslutning fra Udvalget for Social Omsorg 2022-2025, 12. august 2024, pkt. 63:
    Indstillingen godkendt.
    Fraværende: Viggo Kjær Poulsen

    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 19. august 2024, pkt. 150:
    Indstilles godkendt.
    Fraværende: Rune Mikkelsen

    Beslutning fra Kommunalbestyrelsen 2022-2025, 28. august 2024, pkt. 136:
    Godkendt.

    Bemærkning til behandling af sagen i Oktober måned 2024.

    Efter, at sagen har været behandlet og godkendt i Udvalget for Social Omsorg og Kommunalbestyrelsen, er der opdaget en skrivefejl i den oprindelige indstilling.

    Fejlen medfører, at udvalget kun godkendte fritvalgsleverandøren til levering af praktisk hjælp.

    Det præciseres derudover, at:

    Timeprisen for levering af praktisk hjælp udgør 570,00 kroner.

    Timeprisen for levering af personlig hjælp i hverdagstimerne udgør 622,00 kroner.

    Timeprisen for levering af personlig hjælp på øvrige tider udgør 641,00 kroner.



    Forvaltningen indstiller, 7. oktober 2024, pkt. 86:

    at virksomheden Etikplejen godkendes som leverandør af både praktisk- og personlig hjælp samt særydelse i Hedensted Kommune.



    Beslutning fra Udvalget for Social Omsorg 2022-2025, 7. oktober 2024, pkt. 86:

    Indstillingen godkendt.

    Fraværende: Hanne Grangaard



    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 21. oktober 2024, pkt. 194:

    Indstilles godkendt.

    Fraværende: Birgit Jakobsen

    Lovgrundlag

    Ved praktisk og personlig hjælp benytter Hedensted Kommune ”godkendelsesmodellen” efter § 3 i Bekendtgørelsen om kvalitetsstandarder og frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp med videre ved praktisk og personlig hjælp. I henhold til godkendelsesmodellen skal Kommunalbestyrelsen godkende alle leverandør af praktisk og personlig hjælp, som opfylder de kommunale krav til kvalitet og prisen.

    Der er udviklet en fritvalgsblanket med henblik på at forenkle godkendelsesproceduren. Blanketten er dokumentation for, at leverandøren, som søger om godkendelse, opfylder kvalitetskravene.

    Efter godkendelse ved Kommunalbestyrelsen indgår jurist i Voksenhandicap kontrakt med leverandøren.

    Beslutning

    Godkendt.

    Sagsnr.: 27.39.04-Ø54-4-24

    Beslutningstema

    Udvalget bedes tage stilling til godkendelse af Sundplejen ApS som fritvalgsleverandør i Hedensted Kommune af både praktisk- og personlig hjælp efter servicelovens § 83.

    Økonomi

    Timeprisen for levering af praktisk hjælp udgør 570,00 kr.

    Timeprisen for levering af personlig hjælp i hverdagstimerne udgør 622,00 kr.

    Timeprisen for levering af personlig hjælp på øvrige tider udgør 641,00 kr.

    Prisen er fastlagt af Hedensted Kommune.

    Kommunen er kun forpligtet til betaling for de faktiske antal timer, som leverandøren leverer hos borgere, i overensstemmelse med, hvad der er visiteret til den enkelte borger.

    Økonomi har ikke yderligere bemærkninger vedrørende de økonomiske aspekter.

    Sagsfremstilling

    Sundplejen ApS har søgt om godkendelse som fritvalgsleverandør af praktisk- og personlig hjælp i Hedensted Kommune. Sundplejen ApS har indsendt en fritvalgsblanket (Bilag Fritvalgsblanket), hvor på de tilkendegiver, at de bl.a. lever op til de kvalitetskrav, som er fastsat af Hedensted Kommune (Bilag Leverandørkrav).

    Virksomheden Sundplejen ApS er opstartet i 2017.

    Virksomheden har oplyst at have 15 fastansatte og 5 løst ansatte medarbejdere.

    Fordelingen af personalet på personalegrupper er ikke oplyst i fritvalgsblanketten. Det er telefonisk oplyst, at dette skyldes en fejl, og at der er ansat en sygeplejerske, en ergoterapeut og både social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere.

    Virksomhedens omsætning og overskud i 2023 er ikke oplyst i fritvalgsblanketten, men det fremgår af Virksomhedsregistret, at i 2023 var omsætningen 1.455.824 kr. og resultat før finansielle poster var 366.581 kr.

    Virksomheden Sundplejen ApS er beliggende i Vejle. Den er en del af en virksomhedskonstruktion, hvor Sundplejen Holding ApS står som ejer af et antal selskaber oprettet som ApS-selskaber. Disse selskaber er enkeltvis og hver for sig godkendt som fritvalgsleverandører i henholdsvis Aarhus, Vejle eller Silkeborg.



    Forvaltningen indstiller, 7. oktober 2024, pkt. 87:

    at Sundplejen ApS godkendes som leverandør af praktisk- og personlig hjælp i Hedensted Kommune.



    Beslutning fra Udvalget for Social Omsorg 2022-2025, 7. oktober 2024, pkt. 87:

    Indstillingen godkendt.

    Fraværende: Hanne Grangaard



    Beslutning fra Økonomiudvalget 2022-2025, 21. oktober 2024, pkt. 195:

    Indstilles godkendt.

    Fraværende: Birgit Jakobsen

    Lovgrundlag

    Ved praktisk og personlig hjælp benytter Hedensted Kommune ”godkendelsesmodellen” efter § 3 i Bekendtgørelsen om kvalitetsstandarder og frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp m.v. ved praktisk og personlig hjælp. I henhold til godkendelsesmodellen skal kommunalbestyrelsen godkende alle leverandør af praktisk og personlig hjælp, som opfylder de kommunale krav til kvalitet og prisen.

    Der er udviklet en fritvalgsblanket med henblik på at forenkle godkendelsesproceduren. Blanketten er dokumentation for at leverandøren, som søger om godkendelse, opfylder kvalitetskravene.

    Efter godkendelse ved Kommunalbestyrelsen indgår jurist i Voksenhandicap kontrakt med leverandøren.

    Beslutning

    Godkendt.

    Sagsnr.: 82.08.00-G01-1-23

    Beslutning

    Godkendt.

    Sagsnr.: 13.06.02-G10-20-23

    Beslutning

    Godkendt.

    Sagsnr.: 00.00.00-P35-28-22

    Sagsnr.: 00.00.00-A00-7-24

    Beslutningstema

    Digital underskriftsside. Kommunalbestyrelsens medlemmer skriver under digitalt her.

    Beslutning

    Kommunalbestyrelsens medlemmer skriver under digitalt her.