Gå til hovedindhold

Byudvikling - Juelsminde

Læs om planerne for bæredygtig udvikling af Juelsminde, hvor der bor ca. 4000 borgere og som er en yndet turistattraktion for mange turister.

Juelsminde Havn set fra luften

Indhold

    Hvordan kan vi gøre Juelsminde endnu mere attraktiv for lokale og turister? Det spørgsmål stillede repræsentanter fra Juelsminde Havn & Marina, Juelsminde Erhvervsforening, Juelsminde Visionsråd, Juelsminde Digelag, Juelsminde Handelsstandsforening, Destination Kystlandet og Hedensted Kommune sig i foråret 2023. Svaret er, at det skal ske ved at binde by og havn bedre sammen, lave et nyt havnetorv, der indbyder til ophold og aktiviteter samt at investere i nye rekreative faciliteter på Storstranden. Herved bliver Juelsminde også mere attraktiv for nye private investeringer, som kan styrke Juelsminde i forhold til bosætning og turisme.

    Udviklingsplanen ”Bæredygtig udvikling af levebyen og turismebyen Juelsminde” blev det konkrete produkt i dette gode samarbejde med repræsentanter fra Juelsminde, Kystlandet og Hedensted Kommune. Udviklingsplanens vision er, at: Levebyen og turismebyen hænger sammen og fungerer i et tæt samspil om et harmonisk og indbydende Juelsminde. Projektet ”Bæredygtig Udvikling af Levebyen og Turismebyen Juelsminde” skal skabe et markant kvalitetsløft af de offentlige arealer ved havn og strand og er dermed en væsentlig del af realiseringen af udviklingsplanen.

    For at sikre en realisering af udviklingsplanen er der i sideløbende med projektet igangsat en lokalplanproces, som udover at muliggøre udviklingsplanens fysiske forandringer vil skabe nye attraktive byggefelter og udviklingsarealer på havneområdet. Målet er udviklingsplanens kvalitetsløft af de offentlige byrum vil tiltrække private investeringer, som vil bidrage yderligere til at gøre Juelsminde endnu mere attraktiv for bosætning og turisme.

    Projektets hovedaktiviteter

    Der laves udbudsmateriale for en arkitektkonkurrence, som skal komme med konkrete designforslag til, hvordan visioner og ønsker til fremtidens havneområde kan realiseres.

    Sammenbindingen skal ske ved at fjerne fysiske barrierer (plankeværk, hæk, udhuse) i området, hvor det nye havnetorv kobler sig på bymidten. Det vil styrke den visuelle forbindelse mellem havneområdet og Odelsgade markant og bidrage til et bedre flow af lokale og turister mellem by og havn til gavn for erhvervslivet.

    Herudover er det ønsket at styrke sammenhængen mellem områderne ved at etablere ensartet belægning, ensartet belysning, beplantning og byrumsinventar. Der lægges vægt på et fælles maritimt udtryk for områderne, da det maritime er et vigtigt stedbundent potentiale for Juelsminde.

    Det nye havnetorv vil tage udgangspunkt i idé og tanker fra Møller & Grønborg’s (nu Lytt Architectures) idéoplæg til ny havneplads fra 2018.

    Her er leg og maritim stemning i fokus, hvilket også er et lokalt ønske. Havneområdet besøges i dag af mange børnefamilier og en maritim legeplads er derfor et stort ønske sammen med en udvidelse af de eksisterende krabbebroer, som er meget populære i dag. I idéoplægget er der også lagt op til at etablere træøer til leg og ophold.Det maritime udtryk kan styrkes ved at underlaget laves i insitustøbt beton med træsveller.

    Den konkrete udformning af havnetorvet vil dog afhænge af arkitektkonkurrencens udfald og vil også tage højde for, at havnetorvet skal understøtte de nye byggefelter og udviklingsarealer, som etableres på havneområdet.

    Her vil der blive taget udgangspunkt i den samlede plan for højvandssikring af Juelsminde, som Juelsminde Digelag har lavet sammen med Juelsminde Havn & Marina, Juelsminde Visionsråd, Hedensted Kommune, Realdania og Kystdirektoratet med meget omfattende borgerinddragelse. Af denne plan fremgår det, at der skal laves et højvandssikrende klitlandskab på storstranden, hvor strandparken skal være. Det arbejder Juelsminde Digelag med som en del af etableringen af den samlede højvandssikringsløsning.

    Herudover fremgår det af planen, at der laves en række rekreative tiltag i tilknytning til højvandssikringen, hvilket sker gennem projektet ”bæredygtig udvikling af levebyen og turismebyen Juelsminde”. Tankerne går her på etablering af en solursplads med kunstnerisk udsmykning, hvor man kan samles og nyde solopgangen over havet, som Juelsmindes svar på solnedgangspladsen i Skagen. På solurspladsen kan der også være forskellige aktiviteter og arrangementer, som mindre koncerter, foredrag, yoga/morgengymnastik til glæde for lokale og turister.

    Herudover etableres der kystterrasser som en del af klitlandskabet. Her kan man tage ophold og nyde udsigten over stranden og havet på nyt byrumsinventar, som indbyder til ophold.

    Desuden laves der et friluftsstøttepunkt med offentlige toiletfaciliteter og overdækket opholdsmulighed. Den konkrete udformning vil afhænge af arkitektkonkurrencens udfald.

    Læs udviklingsplanen

    Finansiering af projektet

    Projektet finansieres således:

    • Statsligt tilskud med decentrale erhvervsfremmemidler: 10.833.809,43 kr.
    • EU’s Regionalfond: 19.166.190,57 kr.
    • Hedensted Kommune: 17.915.475,39 kr.

    Samlet budget på: 47.915.475,39 kr.

    Projektet med sammenbinding af by og havn, omdannelsen af havnetorvet samt rekreative faciliteter på Storstranden forventes at stå færdigt sommeren 2026.

    Logo Medfinansieret af Den Europæiske Union

    Logo Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse