Husholdningsaffald
Læs om ordningen for husholdningsaffald og ordningen for glas.
Husholdningsaffald
Hedensted Kommunes affaldsordning for husholdningsaffald gælder papir/pap, metal/plast/mad- og drikkekartoner samt madaffald og restaffald.
For husstande med standardløsningen, og ikke fællesløsninger, gælder ordningen også farligt affald i miljøkassen.
Som standard sorteres affaldet i hvert sit rum i genbrugsbeholderen:
- Papir / pap
- Metal, plast, mad - og drikkekartoner
I hvert sit rum i mad/rest-beholderen:
- Madaffald
- Restaffald
Se hvordan dit affald skal sorteres
Du kan altid bruge genbrugsstationen, både til det meste af det affald, du sorterer derhjemme, men også alt det affald, der ikke dækkes af affaldsordningen.
Selvbetjening: Sammensæt din affaldsløsning
Du kan i selvbetjeningsløsningen bl.a. indberette manglende tømninger, bestille ekstra tømninger, bestille ekstra affaldsbeholdere, tilmelde og afmelde afhentning på grund samt se din tømmekalender.
Du får brug for:
- Den adresse affaldsløsningen vedrører
Sådan gør du:
- Indtast adressen
- Foretag din bestilling eller ændring
Værd at vide om affaldsordningen
Din mad/rest-beholder tømmes hver 2. uge, og din genbrugsbeholder tømmes hver 4. uge.
Det er vigtigt, at låget på dine affaldsbeholdere er helt lukket ved tømning, da der ellers er risiko for fejlsortering eller spild af affald.
- Beholderne skal på tømmedagen være placeret i skel eller umiddelbart inden for skel, medmindre der er tilmeldt afhentning på grund.
Se eventuelt flere oplysninger under afhentning på grund. - Det er en god idé at sætte beholderne ud til skel aftenen før afhentning.
Renovatøren starter kl. 6.00, og de kan starte hos dig. - Beholderne skal stå på fast underlag som fliser eller lignende.
- Beholderne skal vende med håndtaget ud mod vejen/renovatøren.
På tømmedagen skal der være fri passage til dine affaldsbeholdere, så renovatøren kan komme til at tømme dine beholdere. Står der eksempelvis en varevogn og blokerer adgangen til din beholder på tømmedagen, kan renovatøren ikke tømme den og kører ikke tilbage, når der igen er fri passage. Det gælder både, hvis der står noget og spærrer på din egen grund eller hvis det er naboens varevogn, der blokerer indgangen til din grund.
I Hedensted Kommune sorterer vi madaffald, restaffald, metal/plast/mad- og drikkekartoner og papir/pap hjemme i husstanden.
Der er forskellige muligheder for at sammensætte beholdere i vores selvbetjeningsløsning, så kapaciteten passer til din husstands behov.
Foretager du ikke ændringer i selvbetjeningen, beholder du den affaldsløsning, der er tilknyttet adressen i forvejen. Flytter du i nybygget hus, skal du selv bestille affaldsbeholdere i god tid.
Der kan gå op til 14 dage fra du har bestilt eller lavet ændringer til beholderne bliver leveret eller afhentet.
Det er et krav at du har en løsning for både madaffald, restaffald, metal/plast/mad- og drikkekartoner og pap/papir, men du kan ændre kapaciteten, så den passer til din husstands behov. Det gør du via selvbetjeningsløsningen her på siden.
Du kan eksempelvis tilkøbe en ekstra todelt beholder – og på den måde få en ekstra beholder til madaffald og restaffald og/eller metal/plast/mad- og drikkekartoner og papir/pap.
Du kan også vælge en enkeltrumsbeholder uden skillerum, hvis du mangler plads til en af affaldstyperne, fx restaffald eller metal/plast/mad- og drikkekartoner.
Eksempler på sammensætninger:
- Todelt beholder til madaffald og restaffald + todelt beholder til metal/plast/mad- og drikkekartoner og pap/papir.
- Todelt beholder til madaffald og restaffald + enkeltrumsbeholder til metal/plast/mad- og drikkekartoner + enkeltrumsbeholder til pap/papir.
- Todelt beholder til madaffald og restaffald + enkeltrumsbeholder til restaffald + todelt beholder til metal/plast/mad- og drikkekartoner og papir/pap.
Beholderne i de ovenstående eksempler er 240 liter, men har du behov for meget kapacitet, kan du også tilkøbe enkeltrumsbeholdere på 660 liter til restaffald, metal/plast/mad- og drikkekartoner samt pap/papir.
Helårsbeboelser kan få hentet beholderne længere inde på grunden, hvis disse betingelser opfyldes:
- Man betaler det fastsatte gebyr for denne ekstra service
- Adgangsforholdene på grunden opfylder gældende regler på området
- Beholderen skal placeres på en sådan måde, at håndtagene på beholderen vender ud mod renovatøren
Du har mulighed for at tilmelde dig afhentning på grund via selvbetjeningsløsningen.
Læs mere om regler for afhentning på grund
På tømmedagen skal der være fri passage til dine affaldsbeholdere, så renovatøren kan komme til at tømme dine beholdere. Står der eksempelvis en varevogn og blokerer adgangen til din beholder på tømmedagen, kan renovatøren ikke tømme den og kører ikke tilbage, når der igen er fri passage. Det gælder både, hvis der står noget og spærrer på din egen grund eller hvis det er naboens varevogn, der blokerer indgangen til din grund. Du kan i stedet bestille en ekstra tømning på selvbetjeningen.
Hvis du ikke har mulighed for at vente til din næste ordinære tømning, er det muligt at bestille en ekstra tømning mod et gebyr. Det kan du gøre i selvbetjeningsløsningen her på siden.
Du har mulighed for at bestille klistermærker med punktskrift til dine affaldsbeholdere. Dette er tænkt som et hjælpemiddel til affaldssortering for blinde og svagtseende.
Du kan bestille klistermærker med punktskrift ved at kontakte Team Affald på mail: affald@hedensted.dk
Har du standardløsningen og ikke en fællesløsning for afhentning af affald, har du modtaget en miljøkasse.
Miljøkassen skal f.eks. bruges til batterier, sprayflasker, elsparepærer, neglelak mm.
Du kan læse mere om det i sorteringsguiden for miljøkassen.
Når beholderen er fyldt, stiller du den på låget af den affaldsbeholder, der tømmes næste gang.
Husk at skrive navn og adresse på det medfølgende label. Mangler du labels, kan de hentes på genbrugsstationen.
Har du ikke fået en miljøkasse, kan du aflevere det farlige affald på genbrugsstationen.
På kommunens glasøer kan du aflevere glas til genbrug.
Ved nogle af glasøerne har frivillige organisationer opsat beholdere til tøj, sko og tekstiler.
Glasøerne er placeret spredt ud over kommunen.
På kortet har du mulighed for at finde de glasøer som er nærmest dig. Det gør du ved at trykke på "Find nærmeste - Glaskube" i den øverste bjælke og markere din placering på kortet.
Til områder, hvor fællesløsninger kan være aktuelle, herunder guide til etablering af nedgravede beholdere og tjek på adgangsvejen
Frivillige foreninger i kommunen leverer madaffaldsposer en gang årligt. Udleveringen foregår i foråret, som udgangspunkt i april måned.
Har du alligevel brug for flere poser, har du to muligheder:
- Du kan afhente en pose med 3 nye ruller på din lokale genbrugsstation. Prisen er 20 kr.
- Du kan selv købe poser til dit madaffald. Hertil er det vigtigt at du sikrer, at de ikke er bionedbrydelige, samt at de er over 20 MY (tykkelsen på posen).
Madaffaldsposerne er lavet af almindelig plast, men kan på grund af deres tykkelse sorteres fra i biogasanlægget. Plasten havner dermed ikke på markerne, når pulp fra madaffald bliver til gødning.
Husk, at du til restaffald ikke skal bruge madaffaldsposerne udleveret af kommunen. Til restaffald skal du som tidligere selv stå for at købe de poser, der passer til dit behov.
Borgere, foreninger mv. i Hedensted Kommune har mulighed for gratis at låne den Mobile Affaldsvogn, til mindre events.
Læs mere om den mobile affaldsvogn her.
Ring til Team Affald
Telefon: 79 75 56 80
Telefontider
Mandag | 09:00 – 12:00 |
---|---|
Tirsdag | 09:00 – 12:00 |
Onsdag | 09:00 – 12:00 |
Torsdag | 09:00 – 12:00 |
Fredag | 09:00 – 12:00 |
Lørdag | Lukket |
Søndag | Lukket |
Lukket Åben
Mail: Affald@Hedensted.dk