Gå til hovedindhold

Elvarmeforbud

Elvarmeforbuddet er et forbud mod at etablere elvarme som hovedopvarmningskilde i nye og eksisterende huse. Varmepumper er dog undtaget.

Indhold

    Elvarmeforbuddet blev indført i 1988 og revideret i 1994 og betød, at man fra dette tidspunkt ikke længere måtte etablere elvarme som hovedopvarmningskilde i nye og eksisterende huse med vandbåret centralsystem (dvs. radiatorer og gulvvarme med vand), hvis husene er eller vil blive kollektivt forsynet med naturgas eller fjernvarme.

    I områder med elvarmeforbud må du derfor ikke installere gammeldags elvarme i form af elovne og/eller elpaneler. Varmepumper er undtaget fra denne lov, da de anvender energien langt mere effektivt end gammeldags elvarme. 

    Elvarmeforbuddet blev vedtaget som et nationalt energisparetiltag, da de er ineffektive energikrævende. For 1 kWh brugt får man kun 0,8-0,9 kWh retur. Til sammenligning får man 3,5 kWh ud af 1 kWh fra en luft-vand varmepumpe. 

    Forbuddet betyder, at hvis du allerede har et vandbårent rørsystem - som f.eks. radiatorer eller gulvvarme - så må du ikke fjerne det igen, for så at installere gammeldags elvarme. Du må heller ikke installere elvarme (elovne/elpaneler) i en ny bolig.

    Hvis din ejendom derimod er opført med gammeldags elvarme før 1994, hvor revideringen af det nationale elvarmeforbud blev vedtaget, er din ejendom undtaget fra elvarmeforbuddet, og elvarmen kan fortsat anvendes som opvarmningsform. Dette er ud fra en vurdering af, at det vil være uforholdsmæssigt bekosteligt at ændre varmeforsyningen, da det samtidig vil kræve at der installeres et vandbåret varmesystem.