Gå til hovedindhold

Klag over røg, støj og lugt

Hvis man oplever gener i form af røg, støj, lugt m.m., kan man henvende sig til Kommunen, som i visse tilfælde kan hjælpe

Indhold

    Røg, støj og lugt m.m. fra både private og virksomheder kan virke generende. Er der tale om en væsentligt gene, kan kommunen ofte hjælpe gennem miljølovgivningen.

    Hedensted Kommune opfordrer til, at man først kontakter den, der generer og prøver at løse problemet ad denne vej. Er dette ikke muligt, kan man klage til kommunen.

    Man kan klage over:

    • støj, røg og lugtgener fra virksomheder og dyrehold
    • uhygiejnisk opbevaring og afbrænding af affald
    • røg fra private brændeovne
    • rotter
    • hønse- og fuglehold

    Der kan ikke klages over:

    • gener fra andre dyr end ovennævnte
    • røg flytbare ovne, havepejse, grill og lignende
    • de fleste tekniske apparater eller redskaber, som hører til og bruges ved beboelser
    • støj fra private husstande, f.eks. musikanlæg og udendørsaktiviteter m.m. Her kan politiet eventuelt kontaktes
    • vildmarksbade

    Læs mere om støjgener

    Det er boligens ejerforhold, der bestemmer, hvordan du kan klage:

    • Hvis du bor i en privatudlejningsbolig, kan du kontakte din udlejer
    • Hvis du bor i et alment boligbyggeri, kan du kontakte din kommunes huslejenævn. Huslejenævnet har til formål at afgøre tvister mellem beboere i det almene boligbyggeri
    • Hvis du bor i en ejerbolig og ønsker at klage over støj fra en anden ejerbolig, er det eneste du kan gøre at kontakte politiet.

    Det mest udbredte støjproblem i boligområder skyldes trafikken på vejene.

    Der er ingen øvre grænse for, hvor meget trafikken må støje i nærheden af eksisterende boliger.

    Nybyggede boliger må til gengæld højst være udsat for et støjniveau på 55 decibel fra veje og jernbaner.

    Desuden skal byplanlæggerne holde støjende aktiviteter som f.eks. trafik adskilt fra beboelse, når de laver lokal- og kommuneplaner.

    Der er regler for, hvor meget virksomheder må støje. Støjniveauet bliver fastsat via virksomhedens miljøgodkendelse, der også regulerer andre miljøforhold. Virksomheden skal kunne dokumentere, at den overholder godkendelsens vilkår.

    Hvis en virksomhed, der ikke er godkendelsespligtig, medfører store støjgener, kan kommunen give påbud om, at støjen skal nedbringes.

    Da der på nuværende tidspunkt ikke findes specifikke regler for brugen af brændefyrede vildmarksbade i Danmark, er kommunen ikke bemyndiget til give påbud i forbindelse med klager over røggener fra disse, med mindre det er reguleret i en lokalplan, at der ikke må etableres vildmarksbade.

    Vildmarksbade kan jf. § 2. stk. 9, i Afbrændingbekendtgørelsen sammenlignes med et ildsted. ”Ildsteder: Flytbare eller faste brændeovne, pejse, røgeovne m.v., der fungerer ved afbrænding af tørt, rent træ, træbriketter m.v., der ikke er affald. Definitionen omfatter ikke afbrænding af materialer, der alene afgiver gløder.”

    Ifølge Afbrændingsbekendtgørelsen § 4. stk. 2 gælder det at: ”Afbrænding må ikke ved røg eller på anden måde være til væsentlig ulempe for omgivelserne". (her er det beredskabet, der er myndighed på området).

    Det er altid en rigtig god idé, at du som ejer tænker over, hvor vildmarksbadet skal placeres.
    Vælger du et vildmarksbad med brændeovn, bør du placere det i god afstand fra eventuelle naboer, for at undgå tvister over røggener.

    Er du generet af røg fra naboens vildmarksbad, er det Hedensted Kommunes opfordring at første skridt altid er, at indgå i en dialog med naboen for at få problematikken løst.