Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse
Den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse er for dig, der p.g.a. handicap eller særlige behov ikke kan deltage i en almen ungdomsuddannelse .
STU er en treårig ungdomsuddannelse for unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov. Uddannelsen er for unge mellem 16 og 24 år.
Uddannelsen er en individuelt tilrettelagt uddannelse, som består af elementer af undervisning, træning og praktiske aktiviteter, herunder praktik i virksomheder.
Et forløb på STU styrker dig i at opnå personlige, sociale og faglige kompetencer, så du er bedre rustet til at deltage i voksenlivet og eventuelt kan påbegynde en uddannelse eller komme i beskæftigelse.
Du kan være i målgruppen til en STU, hvis du ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse end STU. Heller ikke selv om du modtager Specialpædagogisk Støtte (SPS) under hele uddannelsen.
På STU opnår du personlige, sociale og faglige kompetencer og færdigheder til et så selvstændigt liv som muligt efter endt uddannelse.
Her kan du læse Bekendtgørelse af lov om særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (stu-loven)
Læs mere om STU
STU indeholder både undervisning og praktiske aktiviteter. Du kan også komme i praktik i virksomheder eller på institutioner.
Du får lavet plan med de overordnede mål for din uddannelse. Planen vil også indeholde specifikke delmål for at tilgodese dine interesser, ønsker og behov.
STU er en individuelt tilrettelagt uddannelse, som består af elementer af undervisning, træning og praktiske aktiviteter, herunder praktik i virksomheder. Et forløb på STU styrker dig i at opnå personlige, sociale og faglige kompetencer, så du er bedre rustet til at deltage i voksenlivet og eventuelt kan påbegynde en uddannelse eller komme i beskæftigelse.
En særligt tilrettelagt uddannelse (STU) tilpasses dine behov, kvalifikationer, modenhed og interesser.
Undervisning
Undervisningen på STU skal i videst muligt omfang tilpasses dig. Undervisningen skal udgøre et planlagt og koordineret forløb og vil foregå på små hold.
Du kan blive undervist mange forskellige steder. Det afhænger af din plan for uddannelsen.
Der er ikke eksaminer på STU-uddannelsen.
Praktiske aktiviteter
Efter loven skal STU indeholde praktiske aktiviteter, herunder praktik i virksomheder og institutioner, der bidrager til at opfylde målene i forløbsplanen, og hvor du får mulighed for at afprøve tilknytning til arbejdsmarkedet.
Praktikken forudsættes at foregå på virksomheder og institutioner uden for de undervisningsmæssige rammer. Formålet med praktikken er blandt andet, at du får arbejdserfaring og erfaring med at indgå i samarbejdet på en arbejdsplads.
Kompetencepapir
Ved afslutningen af STU’en sørger din STU vejleder for, at der udstedes et kompetencepapir til dig. Et kompetencepapir indeholder blandt andet følgende:
- Målet med din uddannelse
- En beskrivelse af hver enkelt gennemført uddannelsesdel med angivelse af uddannelsesinstitution, varighed, omfang og indhold
- En beskrivelse af de gennemførte praktiske aktiviteter, herunder praktik i virksomheder og institutioner, med angivelse af varighed, omfang og indhold
- En vurdering af din opfyldelse af målene for hele uddannelsen, for de enkelte dele af uddannelsen og de praktiske aktiviteter, herunder de opnåede beskæftigelsesmæssige kompetencer.
Den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse er for dig, der har et handicap eller et særligt behov, som gør, at du ikke kan deltage i en almen ungdomsuddannelse selv med støtte.
Du skal have opfyldt undervisningspligten, hvilket vil sige, at du skal have afsluttet folkeskolen, og du må ikke være fyldt 25 år.
De unge, der typisk bliver optaget på en STU, kan være unge med:
- Generelle indlæringsvanskeligheder, herunder udviklingshæmning
- Udviklingsforstyrrelser, herunder autisme og ADHD
- Psykiske vanskeligheder, herunder depression, skizofreni, angst eller fobi OCD (tvangstanker)
Du kan også have ovenstående i kombination med for eksempel:
- Læsevanskeligheder og skrivevanskeligheder
- Talevanskeligheder og sprogvanskeligheder
- Hørevanskeligheder, døvhed eller hørehæmning
- Synsvanskeligheder, blindhed eller svagsyn
- Bevægelseshandicap
Det er ikke afgørende for din ret til STU, hvilken diagnose du har. Det afgørende er, at du ikke vil kunne fungere i en anden ungdomsuddannelse, selvom du modtager Specialpædagogisk støtte.
STU-uddannelsen er ikke kompetencegivende til videre uddannelse eller job. STU-uddannelsen afsluttes med et ressourcepapir, der vil danne grundlag for din fremtidig uddannelsesplan.
Ressourcepapiret påbegyndes senest 12 måneder før STU afsluttes og skal understøtte planlægning og koordinering af, hvad du skal efter endt STU.
Efter afslutning af STU overgår du, hvis du er ledig, til andre aktiviteter, som din rådgiver i Ungeenheden vil hjælpe dig med.
Måske vil du efter afsluttet STU kunne fortsætte i uddannelse eller job.
STU-uddannelsen er gratis.
Hvis du er under 18 år, vil du ikke modtage nogen ydelse.
Hvis du er over 18 år, kan du ansøge om uddannelseshjælp under uddannelsen.
Du får ikke SU på STU.
For at ansøge om at komme på STU skal du kontakte din UU-vejleder.
I Hedensted Kommune træffes afgørelse om STU, godkendelse af forløbsplan samt valg af udbyder af et visitationsudvalg, hvor der er repræsentanter fra Børnehandicap, PPR, Voksenhandicap og Ungeenheden. UU indstiller til visitationsudvalget.
Er du interesseret i at høre mere om STU, kan du henvende dig til din UU-vejleder.
Ansøgning og start
Opstart på STU-uddannelsen sker som nævnt efter aftale med visitationsudvalget og din rådgiver i Ungeenheden.
Kommunen har indgået kvalitetsaftaler med forskellige STU-udbydere. Med aftalerne sikres det, at uddannelsesstederne lever op til lovgivningens krav til STU.
UU og din rådgiver i Ungeenheden vil indgå i dialog med dig om, hvilke valgmuligheder der vil være bedst for dit forløb. Du vil som udgangspunkt blive præsenteret for minimum to forskellige tilbud, som du kan vælge imellem.
Du har, hvis du er i målgruppen for STU, endvidere mulighed selv at foreslå et alternativt uddannelsessted. Dette forslag vil indgå i vurderingen af uddannelsesstedet for dit forløb.
Du kan klage til klagenævnet direkte, når Hedensted Kommune har truffet afgørelse om:
- Tilbud eller afslag på STU-uddannelsen
- Indholdet af STU
- Afslag på anmodning om at holde pause på STU
- Afslag på anmodning om fravigelse af alderskravet i forbindelse med genoptagelse af STU-uddannelsen
- Afbrydelse af STU-uddannelsen
- Der er ingen klagefrist på STU-området.