Gå til hovedindhold

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse

Den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse er for dig, der p.g.a. handicap eller særlige behov ikke kan deltage i en almen ungdomsuddannelse .

Indhold

    STU er en treårig ungdomsuddannelse for unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov. Uddannelsen er for unge mellem 16 og 24 år.

    Uddannelsen er en individuelt tilrettelagt uddannelse, som består af elementer af undervisning, træning og praktiske aktiviteter, herunder praktik i virksomheder.

    Et forløb på STU styrker dig i at opnå personlige, sociale og faglige kompetencer, så du er bedre rustet til at deltage i voksenlivet og eventuelt kan påbegynde en uddannelse eller komme i beskæftigelse.

    Du kan være i målgruppen til en STU, hvis du ikke kan gennemføre en anden ungdomsuddannelse end STU. Heller ikke selv om du modtager Specialpædagogisk Støtte (SPS) under hele uddannelsen.

    På STU opnår du personlige, sociale og faglige kompetencer og færdigheder til et så selvstændigt liv som muligt efter endt uddannelse.

    Her kan du læse Bekendtgørelse af lov om særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse (stu-loven)

    Læs mere om STU

    STU indeholder både undervisning og praktiske aktiviteter. Du kan også komme i praktik i virksomheder eller på institutioner.

    Du får lavet plan med de overordnede mål for din uddannelse. Planen vil også indeholde specifikke delmål for at tilgodese dine interesser, ønsker og behov.

    STU er en individuelt tilrettelagt uddannelse, som består af elementer af undervisning, træning og praktiske aktiviteter, herunder praktik i virksomheder. Et forløb på STU styrker dig i at opnå personlige, sociale og faglige kompetencer, så du er bedre rustet til at deltage i voksenlivet og eventuelt kan påbegynde en uddannelse eller komme i beskæftigelse.

    En særligt tilrettelagt uddannelse (STU) tilpasses dine behov, kvalifikationer, modenhed og interesser.

    Undervisning

    Undervisningen på STU skal i videst muligt omfang tilpasses dig. Undervisningen skal udgøre et planlagt og koordineret forløb og vil foregå på små hold.

    Du kan blive undervist mange forskellige steder. Det afhænger af din plan for uddannelsen. 

    Der er ikke eksaminer på STU-uddannelsen.

    Praktiske aktiviteter

    Efter loven skal STU indeholde praktiske aktiviteter, herunder praktik i virksomheder og institutioner, der bidrager til at opfylde målene i forløbsplanen, og hvor du får mulighed for at afprøve tilknytning til arbejdsmarkedet.

    Praktikken forudsættes at foregå på virksomheder og institutioner uden for de undervisningsmæssige rammer. Formålet med praktikken er blandt andet, at du får arbejdserfaring og erfaring med at indgå i samarbejdet på en arbejdsplads.

    Kompetencepapir

    Ved afslutningen af STU’en sørger din STU vejleder for, at der udstedes et kompetencepapir til dig. Et kompetencepapir indeholder blandt andet følgende:

    • Målet med din uddannelse
    • En beskrivelse af hver enkelt gennemført uddannelsesdel med angivelse af uddannelsesinstitution, varighed, omfang og indhold
    • En beskrivelse af de gennemførte praktiske aktiviteter, herunder praktik i virksomheder og institutioner, med angivelse af varighed, omfang og indhold
    • En vurdering af din opfyldelse af målene for hele uddannelsen, for de enkelte dele af uddannelsen og de praktiske aktiviteter, herunder de opnåede beskæftigelsesmæssige kompetencer.