Husdyrgødning
Husdyrgødningen kan enten anvendes som gødning på din egen jord, du kan indgå skriftlig aftale med en anden landmand eller levere husdyrgødning til et biogasanlæg.
Opbevaring af husdyrgødning
Generelt om husdyrgødning
Husdyrgødning kan opbevares i en beholder, på møddingsplads eller i markstak.
Det er vigtigt, at beholderen/møddingspladsen er stor nok. Tilstrækkelig opbevaringskapacitet vil normalt svare til mindst 9 måneders tilførsel af gylle/møg.
Læs mere om opbevaring af husdyrgødning
Gyllebeholdere må normalt ikke placeres tættere end 100 m til åbne vandløb og søer (over 100 m2).
Beholdere skal være udført af holdbare materialer, som fugt ikke kan trænge igennem. Gyllebeholdere skal kunne modstå påvirkning fra maskiner, i forbindelse med pumpning, omrøring og tømning.
Gyllebeholdere er omfattet af en beholderkontrolordning, og skal kontrolleres hvert 5./10. år.
Gyllebeholdere skal være overdækkede.
Der er tre muligheder, for at overdække en gyllebeholder:
- Fast overdækning, f.eks. telt
- Naturligt flydelag, f.eks. halm
- Anvendelse af ammoniakreducerende teknologi, optaget på teknologilisten.
Nogle gyllebeholdere skal altid have fast overdækning. Det gælder bl.a., hvis de bygges tættere end 300 m fra nabobeboelse eller bestemte naturtyper. Kontakt kommunen eller din landbrugskonsulent hvis du er i tvivl.
Møddingspladser skal have en sideafgrænsning. Sideafgrænsningen kan enten være en mur på minimum 1 m eller 2 m belægning langs kanten, hvor der ikke ligger møg.
Bunden af møddingspladsen og mur rundt om møddingsplads skal være udført af et materiale, som fugt ikke kan trænge igennem. Bund m.v. skal være holdbare, så de kan modstå påvirkning fra maskiner i forbindelse med fyldning og tømning.
Bunden af møddingspladsen skal have et fald mod afløbet på minimum 1%. Randbelægningen skal have et fald på minimum 3% mod afløbet.
Vand fra omliggende arealer og tage må ikke løbe ind på møddingspladsen.
Vand fra møddingspladsen (møddingssaft) skal ledes til en beholder, fx en gyllebeholder.
Møddinger skal overdækkes med et tætsluttende og vandtæt materiale, f.eks. presenning, straks efter udlægning. Kravet om overdækning gælder ikke for møddinger med daglig tilførsel i forbindelse med traditionelle staldsystemer baseret på fast staldgødning og ajle og evt. med udlægning i en gødningskegle.
Overdækning forhindrer tab af næringsstoffer fra møget og kan medvirke til at hindre flueudvikling i stakken
Nogle typer fast møg må du lægge i markstak
Udbringning af husdyrgødning
Regler for udbringning af husdyrgødning
Hovedformålet med reglerne er at forhindre, at husdyrgødning forurener vandmiljøet samt at udbringningen ikke medfører gener for omgivelserne.
Det er dit ansvar som landmand, at der ikke sker forurening af vandløb og lignende.
Læs mere om udbringning af husdyrgødning
- Husdyrgødning må ikke udbringes på lørdage samt søn- og helligdage på arealer, der ligger nærmere end 200 m fra byzone, sommerhusområder og områder i landzone, der ved lokalplan er udlagt til boligformål
- I perioden fra høst til 1. februar må der ikke udbringes flydende husdyrgødning. Der er nogle undtagelser herfra (vinterraps og visse græsmarker)
- I perioden fra 15. november til 1. februar må der ikke udbringes fast husdyrgødning. Vær opmærksom på at udbringningsperioden kan begrænses af reglerne om jordbearbejdning
- Udbringning af flydende husdyrgødning må kun ske ved slangeudlægning, nedfældning eller lignende
- Udbringning af flydende husdyrgødning på bare marker og på græsmarker skal som hovedregel ske ved nedfældning. For at udbringe uden nedfældning, skal der anvendes anden teknologi, så ammoniakfordampningen reduceres lige så meget som ved nedfældning
- Fast gødning, der udbringes på ubevoksede arealer skal nedpløjes hurtigst muligt, og inden 4 timer
- Udbringning af husdyrgødning, ensilagesaft og spildevand må ikke give anledning til unødige gener
Husdyrgødning, ensilagesaft og spildevand må ikke udbringes på vandmættet, oversvømmet, frossen eller snedækket jord. Se informationsarket om udbringning på frossen jord m.m.
Husdyrgødning, ensilagesaft og spildevand må ikke udbringes på vandmættet, oversvømmet, frossen eller snedækket jord. Se informationsarket om udbringning på frossen jord m.m.
Markstak
Nogle typer husdyrgødning må du lægge i en stak i marken. Du kan læse mere om reglerne på denne side.
Krav til markstak/kompost
For at husdyrgødning kan opbevares i en markstak, skal følgende krav overholdes:
- Du må ikke lægge helt frisk gødning i markstak. Tørstofindholdet i husdyrgødningen skal være over 30%. Det kan fx være dybstrøelse, som har ligget mindst 3 måneder i en stald og dermed er komposteret
- Du skal overdække markstakken med tæt materiale, fx presenning
- Markstakken må kun ligge det samme sted i 12 måneder og ikke samme sted igen, før der er gået 5 år
- Du skal føre en årlig optegnelse af placeringen af markstakken. Optegnelsen skal omfatte perioden og placeringen af markstakken
- Markstakken skal overholde afstandskravene
Hvis du vil lave en markstak, så er det vigtigt at tage hensyn til naboerne. Afstandskravet mellem markstak og skel er 30 m. Se flere afstandskrav i links til højre.
Har du spørgsmål vedr. markstak/kompost, er du velkommen til at skrive til landbrug@hedensted.dk
Beholderkontrol
Gyllebeholdere skal jævnligt kontrolleres. Herunder kan du læse mere om reglerne for beholderkontrol
Kontrol af beholdere til opbevaring af flydende husdyrgødning skal sikre, at de lever op til de gældende krav til styrke og tæthed. Beholdere over 100 m3 er omfattet af reglerne om beholderkontrol.
Hvis du bruger gyllebeholderen, er du forpligtet til at sørge for, at gyllebeholderen jævnligt kontrolleres. Forsikringen dækker kun godkendte beholdere. Du skal selv betale for kontrollen.
De fleste gyllebeholdere skal kontrolleres hvert 10. år. Ligger din gyllebeholder nærmere end 100 m fra et vandløb eller en sø (over 100 m2), skal beholderen kontrolleres hvert 5 år.
Du skal anmode om beholderkontrol:
- Et halvt år før beholderen bliver 5 eller 10 år
- Et halvt år før der er gået 5 eller 10 år fra seneste kontrol
Kontrollen skal udføres af en autoriseret beholderkontrollant. Se liste over autoriserede kontrollanter
Gyllebeholder ud af drift
Hvis du ikke bruger gyllebeholderen og ikke vil lade den kontrollere, kan du melde den ud af drift.
Logbog for flydelag
Flydelag
Hvis du bruger en gyllebeholder, som ikke har en fast overdækning, skal du sørge for, at der altid er et tæt dækkende flydelag på gyllebeholderen. Flydelaget kan fx bestå af halm.
Logbog
Du skal føre logbog over, om flydelaget er dækkende. I boksen til højre kan du finde links til vejledning og skemaer.
Fast overdækning
Hvis du vil lave fast overdækning (telt) på en gyllebeholder skal det anmeldes til Hedensted Kommune. Ændringen kræver ikke miljøgodkendelse, men der skal søges en byggetilladelse.
Har du spørgsmål er du velkommen til at sende en mail til landbrug@hedensted.dk.
Gyllealarm og gyllebarriere m.v.
Når en gyllebeholder ligger tæt på et vandløb eller en sø, kan der være krav om opsættelse af alarm eller barriere.
Skal du have gyllealarm, gyllebarriere eller terrænændring ved din gyllebeholder?
Definitioner:
- Risikoområde: Område, hvor terrænet skråner med en gennemsnitlig hældning på mere end 6 grader fra beholderen og ned mod vandløb eller søer (over 100 m2)
- Alarmsystem: System, som kan registrere et pludseligt fald af overfladen i beholderen. Alarmsystemet sender en meddelelse (sms) til driftsherren, hvis gylleoverfladen falder
- Barriere: Barriere, eventuelt i form af jordvold, der mindst kan tilbageholde den del af beholderens indhold, der er beliggende over terræn
- Terrænændring: Lavning i terrænet, der mindst kan tilbageholde 25 m3 flydende husdyrgødning
Anmeldelse af barriere/terrænændring kan ske på anmeldelsesskemaet, som du finder link til i den grønne selvbetjeningsboks. Du skal vedlægge en kortskitse, der viser placeringen af barrieren.
Du kan læse mere om reglerne for gyllebarriere – afstandskrav, afvikling af gylletank, etablering mv. i Miljøstyrelsens vejledning om beholderbarriere mm.
Vær opmærksom på, at hvis din gyllebeholder ligger nærmere end 100 m. fra vandløb/sø, er gyllebeholderen omfattet af krav om beholderkontrol hvert 5. år, mod normalt hvert 10. år.
Har du spørgsmål er du velkommen til at sende en mail til landbrug@hedensted.dk.
Landbrugets opbevaringsanlæg
Udendørs anlæg til opbevaring af husdyrgødning, korn og foder samt tørringsanlæg for korn, frø og andre afgrøder er, som udgangspunkt, ikke omfattet af krav om byggetilladelse.
Bestemmelsen omfatter gylletanke, gyllelaguner, møddingspladser, ensilagepladser, foderpladser, vaskepladser, siloer til korn- og foder- opbevaring og lign. De omfattede konstruktioner skal leve op til Bygningsreglementets tekniske bestemmelser, ligesom der kan være anden lovgivning, der skal iagttages ved opførelsen. Du skal derfor selv sørge for følgende:
- Hvis der er husdyrhold på ejendommen, skal anlægget anmeldes efter husdyrbrugloven
- Hvis anlægget ikke ligger på et husdyrbrug, og ikke ligger i tilknytning til eksisterende bygninger, skal der ansøges om landzonetilladelse
- Hvis Bygningsreglementets krav til højde/afstande ikke overholdes, skal der søges søges byggetilladelse
- Hvis kornsiloen har et rumindhold større end 250 m3, skal der ansøges om brandteknisk tilladelse jf. tekniske forskrifter hos Sydøstjyllands Brandvæsen
- Indberetning af det tekniske anlæg i BBR