Gå til hovedindhold

Jordforurening

Kommunen varetager myndighedsarbejdet i forbindelse med håndtering af overskudsjord, herunder håndtering af forurenet jord.

Jordbunke

Indhold

    Jordflytning

    Hvis du skal flytte jord, skal du være opmærksom på at der er regler for flytning af jord. Visse typer jord skal anmeldes til kommunen FØR jorden flyttes.

    Der findes flere typer af jord der skal anmeldes

    • Forurenet jord
    • Jord fra en kortlagt ejendom
    • Jord fra områdeklassificerede områder
    • Jord fra offentlig vej
    • Jord fra godkendte modtageanlæg

    Du kan slå op, om din grund er kortlagt på www.mingrund.dk. Du kan desuden se, om din grund er områdeklassificeret på Hedensted Kommunes webkort.

    Læs mere om jordflytning

    På grund af nye regler skal kommunen opkræve gebyr for jordflytninger

    Pr. 1. januar 2021 er der kommet nye regler som medfører, at kommunen skal fastsætte og opkræve gebyr hos virksomheder, der anmelder jordflytning. 

    Gebyret dækker kommunens omkostninger i forbindelse med anmeldelse og dokumentation ved flytning af jord, som er erhvervsaffald. Gebyret afspejler tidsforbruget ved sagsbehandlingen. 

    Hedensted Kommunes Kommunalbestyrelse har på deres møde den 25. januar 2023 godkendt følgende takster: 

    Jordflytning for erhverv:

    Grundgebyr: 149 kr.
    Timepris: 490 kr. - Der opkræves 122,50 kr. pr. påbegyndt 15 minutter. 

    Gebyret træder i kraft pr. 1. marts 2023. Gebyret opkræves, når kommunen har godkendt anmeldelsen af jordflytningen. 

    Den, der er ansvarlig for den faktiske flytning af jorden, skal anmelde jordflytningen eller sikre sig, at anmeldelse er sket. Flytning af jord skal anmeldes til den kommune, hvorfra jorden flyttes.

    MitId Ikon

    Selvbetjening: Anmeldelse af jordflytning

    Jordflytning anmeldes via Jordweb.dk. Vi modtager din anmeldelse fra Jordweb via mail. 
    Når vi godkender anmeldelsen, sender jordweb en mail til dig og en mail til modtageanlægget, så de er orienteret om, at der er jord på vej. Det godkendte jordflytningsskema skal medbringes af den, der flytter jorden til modtageanlægget. Det er gratis at anvende jordweb.dk.

    Du får brug for:

    • MitID

    Kortlagte grunde

    Hvornår bliver en grund kortlagt som forurenet?

    Regionerne skal kortlægge forureninger efter lov om forurenet jord. I Hedensted Kommune er det Region Midtjylland der kortlægger. Regionen kortlægger både ud fra viden om aktiviteter, som kan have medført forurening, og ud fra undersøgelser.

    Region Midtjylland fører de forurenede ejendomme ind i et offentligt register, som alle har adgang til på Miljøministeriets Miljøportal. På Region Midtjyllands hjemmeside kan man se, om regionen har oplysninger om en ejendom, og om den er kortlagt. Alt efter hvor sikker en viden regionen har, kortlægges forureningen på vidensniveau V1 eller V2.

    Jorden er ikke nødvendigvis ren

    Selv om din ejendom ikke er kortlagt, kan den alligevel godt være forurenet. Det kan f.eks. skyldes en gammel, utæt olietank, som ikke blev tømt fuldstændig, da tanken blev taget ud af drift, eller at der er nedgravet affald og gamle byggematerialer. 

    På Region Midtjyllands hjemmeside kan du se, om de har forureningsoplysninger om din ejendom.
    Opdager du en forurening, har du pligt til at kontakte kommunen. Hvis det sker under et bygge- og anlægsarbejde, er der pligt til at standse arbejdet. Arbejdet kan først genoptages, når kommunen og regionen har taget stilling til forureningssagens videre forløb.

    Læs mere om kortlagte grunde

    Vidensniveau V1 betyder, at man kender til aktiviteter, der kan have forurenet grunden.

    Ved man f.eks., at der har ligget et garveri, så kortlægger regionen ejendommen på vidensniveau 1 (V1). Erfaringen viser nemlig, at der ofte er forurening på gamle garverigrunde. Det gælder også for autoværksteder, renserier, metalstøberier, gasværker, m.fl. 

    Region Midtjylland skal altså ikke ud og grave eller bore i jorden for at kunne kortlægge et areal på V1. Gennemgang af forskellige arkiver er nok. 

    Oplysningerne behøver ikke kun at gælde det areal, der kortlægges. F.eks. kan en oplysning om, at der på naboarealet har ligget en virksomhed, der har forurenet ud over sit eget skel, også medføre en kortlægning på V1.

    Vidensniveau V2 betyder, at man med stor sikkerhed ved, at der på grunden er en forurening, som kan skade mennesker eller miljø. 

    For at kortlægge på vidensniveau 2 (V2) skal Region Midtjylland have langt mere viden. Det kan være analyser af jorden eller viden om, at der engang er sket et uheld

    Du kan som regel bruge din grund som hidtil, selv om den er kortlagt. Du kan dog få påbud om at iværksætte mindre tiltag, for at undgå kontakt med forureningen. Det kan f.eks. være, at du skal vedligeholde en belægning, eller at du ikke må dyrke grønsager.

    Som ejer skal du underrette brugere og lejere om forureningen.

    Hvis man ændrer på anvendelsen af en kortlagt ejendom, f.eks. fra erhverv til bolig, skal man have en tilladelse hos kommunen, inden anvendelsen ændres. Det gælder i mange situationer også, hvis der skal bygges eller graves.

    Områdeklassificering

    Udpegningen af områder med lettere forurenet jord kaldes "områdeklassificering", og som udgangspunkt dækker denne alle byzoner i hele landet. I Hedensted Kommune er udpegningen blevet nuanceret, og kun delområder i de egentlige byzoner er blevet klassificeret.

    Som udgangspunkt er bydele, der er etableret før 1940, klassificeret som lettere forurenet. Derudover er forhold som arealanvendelse, bebyggelsestidspunkt, trafikbelastning, udbygning af erhvervsområder og lignende inddraget i vurderingen. Forureningen kan skyldes skorstensrøg fra tidligere industri, trafikos, røg fra kakkelovne mv. Jorden vil typisk være forurenet med tjærestoffer og tungmetaller.

    Jordflytninger fra arealer der er områdeklassificeret er anmeldepligtig.

    Læs mere om områdeklassificering

    Hedensted Kommune har lavet regulativ for jord inklusiv jordflytning og områdeklassificering, hvori det fremgår, hvilke arealer der er omfattet eller undtaget af områdeklassificeringen.

    Se regulativ for jord

    Er din ejendom omfattet af områdeklassificeringen?
    Du kan finde eventuelle forureningsoplysninger om din grund og i øvrigt se den nøjagtige udpegning af områder, der er omfattet af områdeklassificeringen på Hedensted Kommunes webkort.

    Jordflytning skal anmeldes for at sikre, at forurenet jord ikke spredes til uforurenede arealer. Er der tale om under 1 m³ jord fra et områdeklassificeret areal, kan jorden afleveres på kommunens genbrugsstation.

    Er der tale om større mængder jord, skal jordflytningen anmeldes til kommunen. Se afsnittet om jordflytning.