Gå til hovedindhold

Miljøgodkendelse af virksomheder

Større virksomheder med væsentlige miljøpåvirkninger må ikke anlægges eller påbegyndes, før der er givet en miljøgodkendelse til det

Industri

Indhold

    Miljøgodkendte virksomheder må heller ikke udvides eller ændres bygningsmæssigt eller driftsmæssigt på en måde, som indebærer en forøget forurening, før udvidelsen eller ændringen er miljøgodkendt.

    De nærmere regler om miljøgodkendelse af virksomheder findes i godkendelsesbekendtgørelsen. Af godkendelsesbekendtgørelsens bilag 1 og 2 fremgår det, hvilke virksomheder der er godkendelsespligtige.

    Ansøgningen skal beskrive virksomhedens aktiviteter, drift og de forventede miljøpåvirkninger. Nærmere beskrivelse af kravene til en ansøgning om miljøgodkendelse fremgår af godkendelsesbekendtgørelsen. Nogle virksomheder er omfattet af standardvilkår. Standardvilkårene giver forudsigelighed og ensartede krav til virksomhederne og medvirker til at gøre sagsbehandlingen mere effektiv. Disse standardvilkår og de præcise oplysninger, der kræves for ansøgninger inden for den pågældende branche, fremgår af Standardvilkårsbekendtgørelsen.

    Godkendelsen rummer en vurdering af virksomhedens samlede miljøpåvirkning og en række vilkår. Vilkårene kan f.eks. angå støj, udledning af kemikaliedampe gennem skorstenen eller indholdet af kemiske stoffer i spildevandet. Der er naturligvis også krav til virksomhedens håndtering og bortskaffelse af forskellige former for affald.

    ​Det kan være en fordel at kontakte kommunen, inden I etablerer jer. Så kan vi hjælpe med oplysninger om velegnede placeringsmuligheder for virksomheden. Vi kan orientere om relevante, gældende regler. Og vi kan måske også bidrage med viden om renere teknologi, miljøstyring og forureningsbegrænsning mv.

    Ansøgning om miljøgodkendelse

    Ansøgninger om miljøgodkendelse af virksomheder skal indsendes digitalt gennem Byg og Miljø. I sager om miljøgodkendelse er det enten kommunen eller Miljøstyrelsen, der er godkendelsesmyndighed. Kommunerne er godkendelsesmyndighed for langt de fleste virksomheder. Er din virksomhed omfattet af et af listepunkterne på bilagene, som er mærket med "s", er Miljøstyrelsen godkendelsesmyndighed, og hvis ikke, er kommunen godkendelsesmyndighed for virksomheden. Myndighedskompetencen fremgår af Godkendelsesbekendtgørelsens bilag 1 og bilag 2.

    Når virksomheden har tastet alle oplysninger ind i Byg og Miljø, og sender ansøgningen, sendes den automatisk til den rette myndighed.

    Vi kan anbefale flere måder, som kan fremskynde sagsbehandlingen:

    • Tag kontakt til kommunen tidligt i projekteringen
    • Sørg for at projektet er godt beskrevet i ansøgningen

    Normalt vil I senest 2 uger efter vi har modtaget ansøgningen modtage en kvittering på, at vi har modtaget ansøgningen.

    Ansøgning om miljøgodkendelse