Gå til hovedindhold

Bofællesskabet Rugmarken

Vi skaber rammerne for et selvstændigt liv og en spændende ungdomskultur.

Indhold

    Bofællesskabet Rugmarken

    Rugmarkens beboere er yngre borgere i alderen 24 til 37 år. 

    I bofællesskabet tilstræbes, at borgerne er så selvhjulpne som muligt, og at de har et liv og en livskvalitet, der svarer til deres realiserbare ønsker og drømme for eget liv.

    Borgerne får hjælp og støtte til at etablere og bevare netværk, at have et beskæftigelsestilbud uden for botilbuddet og at kunne dyrke deres fritidsinteresser i og uden for botilbuddet. Der er fokus på at skabe en spændende ungdomskultur for borgerne og rammer for et godt selvstændigt liv.

    Vil du søge et af Hedensted Kommunes tilbud til voksne med handicap?

    Kontakt
    Visitationen Voksenhandicap

    Niels Espes Vej 8
    8722 Hedensted

    Telefontid:

    Mandag til fredag kl. 9.00 - 13.00
    Telefon: 79 75 58 20

    Visitatorerne kan kontaktes direkte mellem kl. 09.00-10.00. 

    Send Digital Post til Visitation Voksenhandicap

    Vil du vide mere om Bofællesskabet Rugmarken?

    Aktiviteter på Rugmarken tager udgangspunkt i borgeres ønsker. Da vi har en yngre borgergruppe, er der blandt andet fokus på sociale medier, apps og den øvrige teknologiske udvikling der tilbydes ungdomskulturen og borgere med funktionsnedsættelser.

    I Rugmarkens aktivitetsrum og fællerum, er der være mulighed for forskellige fællesaktiviteter, såsom TV-begivenheder ved landskampe, Tour de France, lørdagsfilm eller spille Wii, lave pynt/håndarbejde og diverse spil.

    Det tilstræbes, at borgerne kan deltage i individuelle aktiviteter og fritidsinteresser uden for bofællesskabet.
    Første onsdag i måneden er der husmøde, hvor vi bl.a. taler om aktiviteter, aftensmad og ønsker til fremtiden.

    Rugmarken har en fælles husholdningskasse, hvor borgere og medarbejdere sætter fokus på et godt og nærende aftensmåltid, som man kan vælge at spise i sin lejlighed eller i fællesskab med de andre borgere på Rugmarken.

    Bofællesskabet er ét stort hus - det vil sige at overdækkede gange fører borgerne rundt til fællesstue, fælleskøkken, et aktivitetsrum og med adgang til servicefaciliteter.

    Med en synshæmmet borger i bofællesskabet, er der taget hensyn i form af særlig belysning.
    Udenfor er der etableret fællesterrasse fra fællesrummet og individuelle terrasser til hver lejlighed. Terrassedørene i de enkelte lejligheder er yderdøre, sådan at man kan vælge at bruge denne som indgangsdør, hvis man ikke ønsker at gå igennem bofællesskabet til egen bolig.

    Hver borger har eget lejlighed på ca. 44 kvm2. Lejligheden der indeholder køkken/alrum/opholdsrum, soveværelse og badeværelse. Boligerne til kørestolsbrugere er indrettet med lifte og alle boliger overholder normal "venderadius" ved behov for personlig hjælp sådan, at evt. hjælpemidler kan eftermonteres.

    Rugmarken er Hedensted Kommunes nyeste bofællesskab beliggende i Hedensted By.
    De første borgere flyttede ind på Rugmarken 24. juni 2016.
    Botilbuddet huser 14 borgere i alderen 24 til 37 år med en overordnet problematik i form af kognitive funktionsnedsættelser/psykisk udviklingshæmning i middel til svær grad.
    Der er etableret 3 skærmede pladser til borgere med behov for forudsigelighed af væsentlig grad.

    Bofællesskabet er bygget efter Almenboliglovens, hvilket betyder, at borgerne bor i egne lejligheder og har rettigheder efter lejeloven.

    Pædagogikken tager udgangspunkt i den enkelte borgers særlige behov for hjælp og støtte til at skabe struktur i hverdagen. Vi arbejder anerkendende og resursefokuseret.

    Alle faste medarbejdere er uddannet i neuropædagogisk teori og metode. Det vil sige, at der blandt medarbejderne er en indgående forståelse af hvordan borgerens handicap og adfærd kan hænge sammen.

    Det gør, at medarbejderne kan møde borgeren på en konstruktiv og tryghedsskabende måde, der sikrer udvikling i hverdagen.

    Derudover er der en faglig orientering om:

    • Sansestimuli
    • Strukturstøttende metoder
    • Kommunikations former
    • Social oversættelse – Relations pædagogik
    • Ved indflytningen opstartes en gensidig læringsproces om beboerens livshistore.

    På Rugmarken ser vi de pårørende som vigtige i borgernes liv.

    Ved indflytning tilbyder vi et møde med nærmeste familie, hvor vi drøfter og aftaler forventninger til hinanden. Herefter starter en længere proces om borgens livshistorie. Dette øger kendskabet til hinanden, overleveringen af viden og styrker borgens identitet.

    De fleste af de unge borgere på Rugmarken er et sted i livet, hvor de ønsker og har behov for at løsrive sig fra forældrene og blive selvstændige mennesker. Dette accepterer vi fuldt ud. Hvor meget familien skal være inddraget i borgerens liv, er borgerens beslutning.

    Der er ansat 17 faste medarbejdere på Rugmarken, primært med en socialpædagogisk baggrund.
    Heraf 2 nattevagter, en husassistent, en facilitator og en leder. 

    Der er i øjeblikket ingen faste aftaler med frivillige på Rugmarken. Men vi har en støtteforening ”Klub Rugmarken”, hvor der primært sidder pårørende og planlægger aktiviteter til glæde for Bofællesskabet. Fx Havens dag, tur til Skærup Zoo, julefokost på kroen eller fx livemusik til en festlig begivenhed.

    Se flere botilbud