Gå til hovedindhold

Natura 2000-områder

I Danmark er der udpeget 252 internationale naturbeskyttelsesområder - Natura 2000-områder. Områderne indgår i et netværk af beskyttede naturområder i EU. Områderne skal bevare og beskytte natur og vilde dyre- og plantearter, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene. Fem af områderne ligger helt eller delvist i Hedensted Kommune.

Naturbeskyttelsesområder

Indhold

    De danske Natura 2000-områder er opdelt i Habitatområder, Fuglebeskyttelsesområder og Ramsarområder. Områderne beskytter forskellige naturtyper og arter og flere af områderne overlapper hinanden.

    Du kan læse mere om Natura 2000-områderne, beskyttede arter og naturtyper på Miljøstyrelsens hjemmeside.

    Læs mere om Natura 2000 samt tilskudsmuligheder

    Med udgangspunkt i de statslige mål for naturtilstanden udarbejder kommunerne Natura 2000-handleplaner for udpegede naturtyper og arter. Handleplanerne skal beskrive, hvordan der kan arbejdes hen imod at opnå og opretholde en gunstig bevaringsstatus og derved standse tilbagegangen for de udpegede naturtyper og arter.

    Hovedformålet med indsatserne i handleplanerne i perioden 2022-2027:

    1. Fokus på mere naturlige processer og naturens robusthed
    2. Sikre og forbedre tilstanden af den eksisterende natur og levesteder
    3. Bekæmpe invasive arter 

    Kommunerne er ansvarlige for, at handleplanerne gennemføres inden udgangen af 2027 både på kommunale og private arealer. Indsatser bygger på frivillige aftaler og staten stiller en række tilskudsmuligheder til rådighed.

    Inden for Natura 2000-områderne findes nogle særligt værdifulde, lysåbne naturarealer, som rummer mange karakteristiske arter af planter og dyr, hvoraf nogle er sjældne eller truede.

    Landbrugsstyrelsen administrerer flere forskellige tilskudsordninger, som har til formål at understøtte en målrettet indsats for at bevare og forbedre kvaliteten af disse prioriterede naturarealer. Ordningerne er en del af landdistriktsprogrammet og råder over både EU-midler og nationale midler.

    I Landbrugsstyrelsens folder Naturpleje i Natura 2000 beskrives tilskudsordningerne kort.

    En stor del af de lysåbne naturarealer vil, hvis de ikke plejes, gro til med buske og træer. Det forringer vilkårene for de særlige planter, som kræver meget lys og plads for at vokse. Uden vedvarende naturpleje, vil de til slut forsvinde helt fra arealet, sammen med f.eks. de sommerfugle mv., som er knyttet til dem.

    Efter denne ordning kan man få driftsstøtte til at pleje græs- og naturarealer. Plejen kan bestå i afgræsning eller slæt.
    Se tilskudsguiden

     

    Områder der kan søges tilskud på kan ses på Danmarks Miljøportal. Slå værktøjslinjen til og på fanebladet ”Brug kortet” vælges ”Lagkatalog”. Under ”Miljøbeskyttelse: Jordbrug/Landbrug”, ”Tilskudsordninger og drift af landbrugsjord” vælges f.eks. ”Særligt udpegede N2000-arealer”. Under fanebladet ”Søge og finde” kan man fremsøge sin ejendom.

    Der gives 5-årig tilsagn om tilskud til arealer, som enten ligger helt eller delvist indenfor et Natura 2000-område eller har en høj naturværdi (HNV).

    Der er mulighed for at søge om tilskud til pleje af græs- og naturarealer i Natura 2000

    Tilskuddet søges hos Landbrugsstyrelsen og på deres tilskudsguide kan man læse mere om tilskudsordningen for pleje af græs- og naturarealer

    Konsulenter i landbrugsrådgivninger kan være behjælpelige med at udfylde ansøgningsskema.

    Tiltag i beskyttet natur kan kræve dispensation fra kommunen. Er du i tvivl eller har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Lene Kofoed på tlf. nr.: 79 75 56 28.

    Nogle af naturarealerne i Natura 2000-områderne er under tilgroning med træer og buske og her er der behov for at rydde opvækst, før en egentlig pleje kan iværksættes.

    Der kan søges tilskud til at rydde tilgroede arealer for træer og buske. 

    Læs mere på Landbrugsstyrelsens tilskudsguide

    Der er flere andre tilskudsordninger, som kan være relevante, hvis man ønsker at gøre en ekstra indsats for at fastholde eller forbedre naturkvaliteten i et Natura 2000-område. Samtlige tilskudsordninger er beskrevet i Landbrugsstyrelsens tilskudsguide.