Håndtering af regnvand
Klimaforandringerne giver mere regn, og kraftigere regnbyger.
Ved at håndtere regnvandet på din egen grund, er du med til at håndtere udfordringerne og afhjælpe problemer, ikke blot hos dig selv, men også hos andre.
I byer, bolig- og industriområder er der en høj befæstningsgrad i form af bl.a. tagbelægning, parkeringsarealer og asfalterede veje, som alle bortleder store vandmængder ved skybrud.
Regnvandet ledes oftest via kloakken bort fra grunden og ud i naturens vandkredsløb. Desværre sker det, at kloakkerne ikke kan følge med, og så resultere det i oversvømmelser.
Måske har du eller nogen du kender f.eks. prøvet at have vand i kælderen?
Heller ikke vandløbene kan altid følge med de store vandmængder. Når vandløbene tilføres mere vand end de har kapacitet til, går de over deres breder, og lavtliggende områder oversvømmes.
Udfordringerne med de øgede nedbørsmængder kan afhjælpes gennem forskellige tiltag, både små og store. Disse tiltag kan være med til at gøre en betydelig forskel, ved at forsinke eller begrænse mængden af regnvandet inden det kommer i kloakken.
I katalogerne herunder, har vi samlet eksempler på nogle af de forskellige tiltag man kan lave, samt beskrevet fordele og ulemper ved de forskellige løsninger.
Løsningerne kan anvendes hver for sig eller de kan kombineres.
Vejledning til udarbejdelse af vandhåndteringsnotater
I forbindelse lokalplaner og andre større projekter kan der blive stillet krav om, at der skal udarbejdes et vandhåndteringsnotat, for at undgå at projektet eller planen giver anledning til oversvømmelser.
I vandhåndteringsnotatet beskrives de nødvendige tiltag der skal sikre, at hverdagsregn og ekstremregn håndteres mest hensigtsmæssigt, for det konkrete område, uden at forårsage oversvømmelse og erosion.
Vandhåndteringsnotatet skal ligeledes sikre, at bygninger og veje placeres mest hensigtsmæssigt, i forhold til afledning af ekstremregn og sikring mod oversvømmelse.
Vejledningen er en hjælp til, hvordan vandhåndteringsnotatet skal laves, og beskriver hvilke krav kommunen stiller til vandhåndteringen.
Selvbetjening: Søg om nedsivning af regnvand
Det er muligt at ansøge om tilladelse via Byg og Miljø-portalen.
Du får brug for:
- Dit MitID
Ansøgningsskemaer
Har du ikke mulighed for ansøge gennem Byg og Miljø, kan du som alternativ ansøge ved at udfylde et ansøgningsskema i PDF-format.
Ansøgning om nedsivning af regnvand
Ansøgningsskemaet sendes til spildevand@hedensted.dk.
Vi gør opmærksom på, at disse ansøgningsskemaer ikke er webtilgængelige. Det anbefales derfor at benytte sig af Byg og Miljø-portalen.
Generelt
Tag- og overfladevand kan
- Tilsluttes kloaksystemet
- Udledes til markdræn, vandløb eller sø
- Håndteres på egen grund
I Spildevandsplanen kan du se, hvilken type regnvandshåndtering, der er for dit område.
Hvis din ejendom ligger i et område med spildevandskloakering eller udenfor kloakopland, skal du selv håndtere dit tag- og overfladevand.
Ejendomme i fælles- og separatkloakerede områder kan tillede deres regnvand til offentlig kloak, men må også gerne håndtere regnvand på egen grund.
Der er flere måder at håndtere regnvand på egen grund. Du kan læse mere på LAR i Danmark.
Tag- og overfladevand må ikke indeholde andre stoffer, end hvad der sædvanligvis tilføres regnvandet i forbindelse med afstrømning på veje, parkeringspladser m.v.
Læs mere om regn- og overfladevand
Ønsker du at nedsive dit regnvand i faskine, regnbed eller lign., skal du først søge kommunen om tilladelse. Du må selv etablere faskinen. Hvis regnvandet skal afkobles kloaksystemet, skal afkoblingen udføres af en kloakmester.
Et regnvandsanlæg er et anlæg til opsamling af regnvand fra tagflader til brug til wc-skyl og vaskemaskiner. Regnvandsanlæg skal være udført efter Rørcenter-anvisning 003, 4. udgave, september 2012.
Eksisterende enfamiliehuse må etablere regnvandsanlæg uden at ansøge. Nye enfamiliehuse, etageboliger og fællesvaskerier i etageboliger skal have tilladelse fra kommunen.
Når regnvand ikke nedsiver eller løber i kloak; men i vandløb (dræn), sø eller hav, skal du have en tilladelse til udledning. Skal du bygge nyt eller lave en terrasse, så overvej, hvor regnvandet skal ende. Skal det i din egen havedam, i faskine eller opsamles til brug, for eksempel til havevanding, bilvask eller toiletskyl. Spørg hellere Kommunen en gang for meget end en gang for lidt.
I forbindelse med byggemodning af nye bolig- og erhvervsområder bliver der taget stilling til, hvor regn- og overfladevandet skal ledes hen.
Regn, der falder på tage, fliser eller anden belægning skal nedsive på egen grund. Hermed siver regnvandet ned og trækker mod grundvandet.
Hent inspiration på hjemmesiden LAR i Danmark.
Der kan være steder, hvor nedsivning er svært at gennemføre, for eksempel i klæg lerjord. Så må du søge om at udlede tagvand i vandløb, sø eller hav.
Du kan forsinke vandet, inden du leder det væk fra egen grund. Se nævnte hjemmeside LAR i Danmark. Når vand tilbageholdes på egen grund, er det kun ved større eller langvarige regnskyl, at der skal ske udledning af vand.
Ønsker du at lede regn- og overfladevand eller andet spildevand til vandløb, sø eller hav, skal du søge om en udledningstilladelse.