Beskyttet natur
Naturarealer er væsentlige levesteder for dyr.
Ansøgning
Kommunen kan i særlige tilfælde dispensere fra forbud mod ændringer m.v. i beskyttet natur. Der kan søges via ansøgningsskema eller gennem Byg og Miljø-portalen, brug link i boksen Selvbetjening.
Du kan også læse mere på Hedensted Kommunes side om Byg og Miljø.
Generelt
Vi beskytter naturen, fordi vi ønsker, at bevare den og dens bestande af vilde dyr og planter. Ifølge naturbeskyttelseslovens § 3 må der ikke foretages ændringer i tilstanden af:
- Heder
- Moser og lignende
- Strandenge og strandsumpe
- Ferske enge og biologiske overdrev
Når naturtyperne enkeltvis, tilsammen eller i forbindelse med beskyttede søer, er større end 2.500 m² i sammenhængende areal.
Der må heller ikke foretages ændring i tilstanden af beskyttede vandløb eller af naturlige søer over 100 m². Naturlige søer og vandhuller er søer og vandhuller med et naturligt plante- og dyreliv.
Der må heller ikke foretages ændring i tilstanden af moser og lignende, der er mindre end 2.500 m², når de ligger i forbindelse med beskyttede søer eller vandløb.
Beskyttelsen betyder, at der ikke må foretages indgreb, der ændrer på tilstanden inden for et § 3-område. Fx opfyldning, dræning, opdyrkning, tilplantning og placering af bebyggelse, master med mere.
Kommunen kan i særlige tilfælde dispensere fra dette forbud. Brug ansøgningsskemaet i boksen Selvbetjening.
De beskyttede naturtyper er vejledende registrerede og kan ses på Danmarks Miljøportals Arealinformation. Et areal kan godt være beskyttet, selv om det ikke er registreret som beskyttet. Arealer kan vokse ind i eller ud af beskyttelsen.
Den 1. juli 2022 trådte et forbud mod gødskning, sprøjtning, omlægning og såning på § 3-arealer i kraft jf. naturbeskyttelseslovens § 4, stk. 1.
Forbuddet gælder uanset om gødskning, sprøjtning, omlægning eller såning har været en del af den hidtidige lovlige drift på disse arealer.
Du kan læse mere om det vedtagne lovforslag om forbud mod sprøjtning, gødskning og omlægning af § 3-beskyttede arealer her og på miljøstyrelsens hjemmeside.
Selvbetjening: Søg byggetilladelse
I Byg og Miljø kan du udarbejde hele din ansøgning. Du får hjælp til at finde ud af, hvad ansøgningen skal indeholde, for at kommunen kan behandle den. Du kan også undersøge de regler og særlige forhold, der gælder for et bestemt sted.
Du får brug for:
- MitID
- Situationsplan med afstand til skel og andre bygninger
- Facadetegninger påført højder og materialer
- Andre relevante tegninger og beskrivelser vil fremgå af ansøgningsmodulet
Sådan gør du:
- Log på med MitID
- Hvis din adresse ikke fremkommer automatisk, så klik 'Søg'
- Klik på 'Start projekt' og vælg de aktiviteter, du vil søge om tilladelse til. Hvis aktiviteten ikke passer til dit projekt, kan du vælge at se alle ved at klikke på 'Vis alle aktiviteter'
- Husk at sætte flueben i 'Klar til indsendelse'
- Når du er klar til at sende din ansøgning ind, skal du huske at bekræfte indsendelsen til sidst