Gå til hovedindhold

Håndtering af affald

Læs hvordan din virksomhed skal håndtere forskellige typer affald.

Indhold

    Alle virksomheder skal affaldssortere det erhvervsaffald, virksomheden genererer. Virksomheden er selv ansvarlig for at indgå en aftale med en godkendt aftager.

    Virksomhederne skal også sortere sit husholdningslignende erhvervsaffald, kendt som ”de ti fraktioner”.

    Læs mere om de forskellige krav til affaldssorteringen og din virksomheds muligheder nedenfor. Her kan du også se, hvem der må aftage din virksomheds affald.

    Læs mere om håndtering af erhvervsaffald

    Alle virksomheder i Hedensted Kommune skal affaldssortere efter affaldshierarkiet. Det er lovpligtigt og manglende sortering kan medfølge anmeldelse og bøde. 

    Genanvendelse

    Virksomheden skal først og fremmest sortere affaldet til genanvendelse. Alle genanvendelige materialer, skal sorteres til genanvendelse. Det gælder eksempelvis: 

    • Genanvendeligt PVC-affald
    • Genanvendeligt papir
    • Genanvendeligt pap
    • Genanvendeligt plast, metal, glas, træ
    • Genanvendeligt farligt affald. 

    Forbrænding

    Forbrændingsegnet erhvervsaffald er affald, der ikke kan genanvendes og som ikke skal specialbehandles. Det kan eksempelvis være beskidt papir, bleer eller tom emballage, der har indeholdt olier.

    Affald, der ikke kan genanvendes, må kun forbrændes på godkendte anlæg.

    Alt affald til forbrænding fra Hedensted Kommune anvises til forbrænding via Energnist. Affaldet skal omlastes ved Genknus, Remmerslundvej 37, 8723 Løsning.

    Åbningstider på Genknus;
    Mandag – torsdag kl. 6.30 – 16.00
    Fredag kl. 6.30 - 15.00

    Ved ankomst til anlægget skal affaldet indvejes i den rette kategori.

    Priser for affaldshåndtering

    Deponi

    Affald, der skal sorteres til deponi, er eksempelvis asbest, skal afleveres til omlastning hos AFLD, Fasterholt, Fasterholtgårdvej 10, 7400 Herning, før transport til deponi. 

    De nærmere detaljer om aflevering af affaldet f.eks. emballering, skal aftales direkte med AFLD. AFLD kan kontaktes på 97 37 33 77.

    Specialbehandling (farligt affald)

    Virksomheder skal altid sortere farligt affald fra det øvrige affald. Farligt affald er eksempelvis affald, der er brandfarligt eller som indeholder en vis mængde stoffer, som er farlige for sundhed eller miljø. 

    Det er eksempelvis olier, malingrester, spraydåser, asbest, opsugningsmaterialer med opsuget olie eller kemikalier. 

    Flydende farligt affald skal opbevares i tætte, lukkede beholdere. Beholderne skal opbevares på en oplagsplads under tag med tæt belægning uden afløb. Eventuelt spild skal kunne holdes indenfor et afgrænset område uden mulighed for afledning til jord, grundvand, overfladevand eller kloak. Området skal kunne rumme indholdet fra den største beholder, der opbevares på pladsen.

    Det farlige affald skal afleveres til et godkendt modtageanlæg.
    Hedensted Kommune indgår i en fællekommunal modtagestation for farligt affald Modtagestation Syddanmark I/S. Alt farligt affald skal afsættes igennem modtagestation Syddanmark I/S eller en anden godkendt affaldsbehandler.

    En liste over godkendte anlæg og indsamlingsvirksomheder og registrerede transportører, ses på Energistyrelsen, Find virksomhed

    Virksomheden kan, hvis den betaler genbrugsstationsgebyr, aflevere op til 200 kg farligt affald om året på Hedensted Kommunes genbrugsstationer. 

    Fra 1. januar 2023 skal alle virksomheder sortere sit husholdningslignende erhvervsaffald, ligesom kommunens borgere. 

    Det betyder at virksomheden skal indgå en aftale med en godkendt aftager om afhentning af madaffald, restaffald, metal, plast, mad- og drikkekartoner, pap, papir samt glas og farligt affald – udover de aftaler virksomheden har med private aftagere af erhvervsaffald som fx produktionsaffald.

    Find den rette løsning for din virksomhed

    Det afhænger af virksomhedens størrelse og type, hvilken affaldsløsning, der egner sig bedst.

    Privat aftager af produktionsaffald og/eller husholdningslignende affald

    Virksomheden kan indgå en aftale med en privat aftager af både produktionsaffaldet og/eller virksomhedens husholdningslignende affald. 

    En privat aftager vil kunne tilbyde en ordning, der er tilpasset din virksomhed. Det betyder at virksomheden kan sammensætte den rette kapacitet, ligesom en privat aftager kan tilbyde en beholder til glas. Samtidig kan der være mulighed for en billigere løsning, alt efter hvordan affaldsfraktionerne sammensættes i beholderne. 

    Den private aftager skal være godkendt affaldstransportør og registreret i det nationale affaldsregister. Læs mere i afsnittet ”Godkendte aftagere – Det nationale affaldsregister”.

    Den kommunale ordning for husholdningslignende affald

    Din virksomhed kan indgå i den kommunale ordning for borgernes husholdningsaffald, hvis virksomhedens affald svarer til én husstands i art og mængde. Det betyder at din virksomheds husholdningslignende affald skal kunne rummes i de beholdere, kommunen tilbyder borgerne. 

    Se priser og mulige beholdersammensætninger

    Kontakt Hedensted Kommune for en vurdering af, om din virksomhed kan tilmeldes den kommunale ordning på affald@hedensted.dk eller på telefon 79 75 56 80 mellem kl. 9.00 - 12.00 alle hverdage. 

    Indgår din virksomhed i denne ordning, skal virksomheden stadig have en separat aftale for det affald, der ikke rummes i ordningen. Det gælder glas og farligt affald.

    Sorteringsvejledning

    Se mere om sortering af de nævnte affaldsfraktioner på Ressourceportal.dk

    På Brancheforeningen Cirkulær kan du se piktogrammer til affaldssortering 

    Din virksomheds affald skal aftages og transporteres af en godkendt affaldstransportør – det gælder både erhvervsaffald og husholdningslignende erhvervsaffald.

    Det er virksomhedens ansvar at sikre at de virksomheder og vognmænd, der benyttes, er godkendt til at transportere og modtage affaldet.

    Godkendte virksomheder kan findes på Energistyrelsen, Affaldsregistret 

    Affald der ikke kan genanvendes på anden måde, må kun forbrændes på godkendte anlæg.

    Forbrændingsegnet affald er affald, der ikke er egnet til genanvendelse. Affaldet skal deles op i dagrenovationslignende affald og øvrigt forbrændingsegnet affald.

    Alt affald til forbrænding fra Hedensted Kommune, anvises til forbrænding via Energnist, Uldjydevej 2, 7400 Herning.

    Affaldet skal køres til omlastning på Genknus, Remmerslundvej 37, 8723 Løsning, før det transporteres til forbrændingsanlægget.

    Dagrenovationslignende affald

    Dette affald er f.eks. madrester, uhygiejniske emballager fra fødevarer (f.eks. mælkekartoner). Dagrenovationslignende affald skal indsamles via Hedensted Kommunes dagrenovationsordning, hvis du ikke har lavet aftale med en privat affaldstransportør.

    Øvrigt forbrændingsegnet erhvervsaffald

    Dette affald er f.eks. beskidt pap, papir, plast eller tom emballage, der har indeholdt olier eller kemikalier.

    Genknus, Remmerslundvej 37, 8723 Løsning

    Anlæggets åbningstider;
    Mandag – torsdag kl. 6.30 – 16.00
    Fredag kl. 6.30 - 15.00

    Ved ankomst til anlægget skal affaldet indvejes i den rette kategori.

    Priser 2024

    Se priser for affaldshåndtering

    Relateret indhold